Etusivu Ilmavesilämpöpumppu Ilmavesilämpöpumppu kokemuksia – Näin VILP toimii Suomessa
Mies asentamassa ilmavesilämpöpumppua.

Ilmavesilämpöpumppu kokemuksia – Näin VILP toimii Suomessa

Tästä artikkelista selviää mm.

Ilmavesilämpöpumppu on viime vuosina noussut yhdeksi suosituimmista lämmitysratkaisuista kotitalouksissa. VILPin suosio perustuu sen äärimmäisen korkeaan energiatehokkuuteen ja potentiaaliin säästää lämmityskuluissa.

Ilmavesilämpöpumpun keräämä energia ulkoilmasta muunnetaan lämmöksi, joka voidaan hyödyntää kodin huoneilman ja käyttöveden lämmityksessä.

Prosessi on paitsi ympäristöystävällinen, myös kustannustehokas vaihtoehto perinteisille lämmitysjärjestelmille. Tutustutaan tässä artikkelissa aitoihin asiakaskokemuksiin ilma-vesilämpöpumpuista.

Lue myös:

Paras ilmavesilämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu ilmanvaihtokoneen tilalle

Käytännön kokemukset VILPin käytöstä

Ilma-vesilämpöpumpun käyttäjät raportoivat pääsääntöisesti positiivisia asioita pumpun käytöstä, mutta ajoittain vastaan tulee myös haasteita. Artikkelissa tutustutaan käyttäjäkokemusten lisäksi muutamaan asiaan, jonka avulla voit välttää yleisimmät ongelmat lämpöpumppua hankkiessasi.

VILPin toimintaan liittyy usein huolia lämpöpumpun toiminnasta kylminä päivinä. 

Asiakaskokemukset kuitenkin paljastavat, että kun ilmavesilämpöpumppua käytetään oikein ja huolletaan säännöllisesti, se tuottaa lämpöä jopa erittäin kylmissä ulkolämpötiloissa. Nykyään malleja on tarjolla laidasta laitaan, ja parhaat laitteet kykenevät tuottamaan riittävästi lämpöä jopa yli -30 asteen pakkasilla.

Asiantunteva asennusliike osaa auttaa sinua valitsemaan oikean pumpun ja vastaa kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin jo kartoitusvaiheessa. Energy Center asentaa lämpöpumppuratkaisut rautaisella ammattitaidolla – Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä tarjous VILPistä!

Näin VILP mullistaa kotisi lämmityksen

Ilma-vesilämpöpumppu vähentää lämmityskustannuksia keskimäärin 60-80%, riippuen vanhasta järjestelmästä ja valitusta lämpöpumppumallista.

Pumpun asentaminen maksaa tyypillisesti n. 10 000 – 20 000 euroa. Asennuksen kokonaishintaan vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

  • Lämpöpumpun malli: Ilma-vesilämpöpumppujen hinnat vaihtelevat mallin ominaisuuksien, tehon sekä lisävarusteiden mukaan merkittävästi.
  • Asunnon pinta-ala: Suurempi rakennus vaatii suuremman lämpöpumpun, joka on tyypillisesti myös kalliimpi.
  • Asennuksen vaativuus: Ylimääräiset sähkö- tai putkityöt voivat nostaa asennuksen hintaa.
  • Mahdolliset lisävarusteet: Esimerkiksi viilennysvektorin asennus voi nostaa asennuksen kokonaishintaa, mutta se mahdollistaa VILPin käytön myös viilennykseen.

Asennustyöt ovat tyypillisesti lämpöpumpun kokonaishinnan suurin yksittäinen tekijä. Ammattitaitoiseen asennukseen kannattaa kuitenkin panostaa, sillä oikein asennettu ja säädetty ilma-vesilämpöpumppu toimii huolettomasti koko sen eliniän ajan, eikä ylimääräisille huolto- tai korjaustoimenpiteille ole tarvetta. 

Energiaremontin alkuinvestointi on aina suuri, mutta modernin lämmitysjärjestelmän asentaminen voi nostaa asuntosi arvoa merkittävästi, ja lämpöpumppuratkaisut maksavat itsensä takaisin yleensä n. 5-8 vuodessa.

Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen on siis äärimmäisen kustannustehokas ratkaisu, ja ne vähentävät todistetusti lämmityskustannuksia merkittävästi. Säästöjen lisäksi lämpöpumput ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne hyödyntävät lämmityksessä uusiutuvaa energiaa. VILPin avulla voit siis vähentää myös asumisesta muodostuvaa hiilijalanjälkeäsi.

Asennusprosessi

Asennusprosessi on keskeinen osa ilma-vesilämpöpumpun hankintaa. Ammattitaitoinen asennusliike suorittaa asennuksen tyypillisesti alusta loppuun n. 1-3 päivässä. 

  • Asennusaika: Riippuu kohteesta, useimmiten alle viikko
  • Erityishuomiot: Ilma-vesilämpöpumppu vaatii aina ammattilaisen asennuksen

VILPin asennus on luvanvaraista toimintaa Suomessa, joten lämpöpumpun asentamista ei tulisi koskaan yrittää tehdä itse. Asennus vaatii mm. LVI-, kylmäaine- sekä sähköalan erityisosaamista ja huolellista perehtymistä aiheeseen.

Käyttömukavuus

Ilma-vesilämpöpumppujen käyttömukavuuden ansiosta lämmityksestä ei tarvitse huolehtia aktiivisesti. Modernit lämpöpumput osaavat tunnistaa ulkolämpötilan muutokset ja ohjata lämmöntuotantoa automaattisesti.

  • Automaatio: Laitteet säätävät lämpötilan automaattisesti
  • Arjen helppous: Ei tarvetta päivittäiselle säätämiselle

Säästöjen, asennusprosessin ja käyttömukavuuden osalta ilma-vesilämpöpumppu on saanut positiivista palautetta asiakkailta, ja näitä aspekteja pidetään keskeisinä hankinnan onnistumisessa.

Miten VILP toimii Suomen pakkasilla?

Ilmavesilämpöpumppu (VILP) on suunniteltu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa ja on kykeneväinen tuottamaan lämpöä tehokkaasti kovemmankin pakkasen aikana.

Energiatehokkuus

Ilmavesilämpöpumppujen energiatehokkuus säilyy vakaana jopa alhaisissa ulkolämpötiloissa.

Yksiköt pystyvät lämmittämään vettä hyödyntäen ulkoilman lämpöenergiaa, ja modernit laitteet toimivat yhä tehokkaasti vaikka lämpötila laskisi alle -20 asteen. Parhaat pumput kykenevät tuottamaan riittävän määrän lämmitysenergiaa jopa -30 asteen pakkasella. 

Suomen sääolosuhteissa VILP säästää merkittävästi energiaa, sillä se toimii jopa 60-80 % alhaisemmilla käyttökustannuksilla normaaliin sähkölämmitykseen verrattuna. 

Ympäristövaikutukset

Ilmavesilämpöpumppujen avulla voit vähentää hiilijalanjälkeäsi, sillä ne hyödyntävät uusiutuvaa energiaa ja vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Päästöt ovat olennaisesti pienemmät verrattuna perinteisiin lämmitysmuotoihin, kuten öljy- ja sähkölämmitykseen. Erikoissuunniteltuja komponentteja, kuten kompressoreita ja höyrystimiä, käytetään tehon maksimointiin ja energian talteenottoon jopa pakkaskeleillä.

Tämä tukee Suomen ilmastotavoitteita, pyrkien kohti hiilineutraaliutta ja edistää kestävämpää tulevaisuutta.

  • Uusiutuva energia: VILP ottaa energian pääosin ulkoilmasta.
  • Pienemmät päästöt: Vähentää riippuvuutta fossiilisista energialähteistä.

Ylläpito ja huolto

Ylläpito ja huolto ovat avainasemassa ilmavesilämpöpumpun pitkäikäisyyden ja tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. Säännöllinen huolto ja asianmukainen käyttö varmistavat, että laitteesi toimii optimaalisesti ja säästät energiakustannuksissa.

Huoltovinkkejä

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii hyvin vähän huoltoa, ja oikeaoppisesti lämpöpumppu toimii olosuhteista riippumatta käyttökuntoisena koko sen odotetun eliniän ajan. Pumppu tulee kuitenkin huoltaa ammattilaisen toimesta valmistajan ohjeiden mukaisesti muutaman vuoden välein.

  • Ammattilaisen huolto: Ilma-vesilämpöpumppu suositellaan huoltamaan ammattilaisen toimesta n. 3-4 vuoden välein. Huollon yhteydessä varmistetaan laitteen kylmäaineen taso sekä varmistetaan laitteen energiatehokas toiminta.
  • Järjestelmän tarkastus: Suorita ulko- ja sisäyksikön tarkastus sekä järjestelmän testaus säännöllisesti havaitaksesi mahdolliset viat ajoissa.

Säännöllinen huolto varmistaa, että laitteen toiminnassa ei ilmene suurempia vikoja jatkossa. Pienet viat voidaan huollon yhteydessä todeta ja korjata ennen niiden laajenemista, joten huolto kannattaa tehdä ajallaan.

Käyttöikä ja takuuehdot

Ilma-vesilämpöpumppu on pitkäaikainen investointi, ja modernien lämpöpumppujen elinikä on vuosien saatossa pidentynyt merkittävästi mm. parantuneen kompressoriteknologian ansiosta. 

  • Käyttöikä: Asianmukaisesti ylläpidetty ja huollettu ilmavesilämpöpumppu voi kestää jopa 20-30 vuotta.
  • Takuuehdot: Tarkista laitteesi takuuehdot ja noudata niitä huolellisesti. Usein takuu edellyttää ammattilaisen suorittamia tarkastuksia tietyn ajan välein.

Oikein asennettu ilma-vesilämpöpumppu tuottaa elinikänsä aikana merkittävät säästöt rakennuksen lämmityskustannuksissa, ja toimii takaisinmaksuajan jälkeen vielä vuosikausia.

Usein kysytyt kysymykset

Miten ilmavesilämpöpumppu toimii?
Ilmavesilämpöpumppu kerää energiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Energian siirtyminen perustuu ulkoilman ja lämpöpumpun kylmäaineen lämpötilaeroon.

Voiko ilmavesilämpöpumpulla viilentää tiloja?
Kyllä, monet ilmavesilämpöpumput voivat viilentää tiloja kesällä lämmön talteenoton periaatteen inversioilla. Viilennystoiminto vaatii kuitenkin aina viilennysvektorin asentamisen, joka tulee yleensä ostaa erikseen.

Minne ulkoyksikkö tulisi sijoittaa?
Ulkoyksikkö asennetaan yleensä rakennuksen seinälle tai maahan siten, että se saa riittävästi ilmanvaihtoa.

Mikä on ilmavesilämpöpumpun käyttöikä?
Hyvin huollettuna ja laadukas ilmavesilämpöpumppu voi kestää käytössä jopa 20–30 vuotta.

Onko ilmavesilämpöpumpusta kokemuksia ongelmista?
Käyttäjäkokemusten mukaan laitteet ovat yleensä luotettavia, mutta esimerkiksi vähäinen huolto tai virheellinen asennus voi aiheuttaa ongelmia.

Jaa artikkeli eteenpäin