Etusivu Energiansäästö Ilmavesilämpöpumpun asennus – Usein kysyttyä
Oikeaoppinen ilmavesilämpöpumpun asennus on tärkeää laitteen tehokkaan toiminnan kannalta.

Ilmavesilämpöpumpun asennus – Usein kysyttyä

Tästä artikkelista selviää mm.

Ilmavesilämpöpumpun asennus on tarkkaa työtä, joka vaatii huolellisuutta ja ammattitaitoa. Oikein tehty asennus mahdollistaa laitteen moitteettoman toiminnan ja täyden hyödyn.

Vesi-ilmalämpöpumpun asennus voi herättää kysymyksiä, minkä vuoksi tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin sekä jaamme muutamia vinkkejä ilmavesilämpöpumpun oikeaoppiseen asennukseen.

On tärkeää muistaa, että ilmavesilämpöpumpun asennus kuuluu ammattilaisille. Meille on vuosien kokemus erilaisten lämmitysratkaisujen asentamisesta, ja kaikki asentajamme ovat koulutettuja LVI-alan osaajia.

Asennamme kaikki laitteet huolellisesti ja ripeästi – parhailla välineillä ja erinomaisella työnjäljellä. Koska luotamme ammattitaitoomme ja työnjälkeemme, myönnämme jokaiselle asennukselle kahden vuoden takuun. Palvelumme ei rajoitu ainoastaan uusien laitteiden asennukseen, vaan olemme apunasi myös laitteen kausihuolloissa.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous ilmavesilämpöpumpusta

Miksi oikeaoppinen asennus on tärkeää?

Ilmavesilämpöpumpun asennus vaikuttaa laitteen toimintaan koko elinkaarensa ajan. Virheellisesti tai huolimattomasti asennettu laite ei toimi tehokkaasti sekä on altis vaurioille ja ongelmille.

Esimerkiksi ulkoyksikön virheellinen sijoittaminen voi vaikuttaa laitteen kykyyn kerätä lämpöenergiaa ulkoilmasta. Jos ulkoyksikkö on asennettu liian ahtaaseen väliin, ei ilma pääsee kiertämään kunnolla. Vastaavasti liian aurinkoinen sijainti voi johtaa laitteen ylikuumenemiseen kesällä.

Ulkoyksikön lisäksi on tärkeä huomioida ulkoyksikön ja vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän välisen putkiston asennus. Suurin riski piilee kylmäaineputkien eristyksissä. Huonosti eristetyt putket voivat jäätyä ja vuotaa, mikä voi johtaa suurempiin vaurioihin myös kodin rakenteissa.

Kaiken kaikkiaan, ilmavesilämpöpumpun virheellinen asennus muodostaa turvallisuusriskin, minkä vuoksi on ensiarvoisen tärkeää tilata asennustyö luotettavalta toimijalta. Kun asialla on ammattilaiset, on työnjälki kestävää ja laite palvelee sinua pitkään.

Ulkoyksikön asennus – Vältä yleisimmät virheet

Perehdytään vielä hieman tarkemmin ulkoyksikön asennukseen. Ulkoyksikkö on koko järjestelmän tärkein osa, jonka asennus ja sijoittelu määrittää koko lämmityksen toiminnan.

Ulkoyksikkö tulisi sijoittaa paikkaan, joka on suojassa sateelta, tuulelta ja liialliselta auringonapaisteelta. Sääolosuhteet voivat vaikuttaa pumpun toimintaan ja kestävyyteen. Huolehdi myös, että ulkoyksikön ympärillä on riittävä ilmankierto. Kun ilmalla on vapaa pääsy ulkoyksikköön, saa laite kerättyä lämpöenergian talteen tehokkaasti.

Ota nämä seikat huomioon:

  • Huolehdi että ulkoyksiköllä on riittävä suoja sääolosuhteita vastaan
  • Varmista riittävä ilmanvaihto laitteen ympärillä
  • Vältä ulkoyksikön asentamista makuuhuoneiden ikkunoiden lähelle, sillä laitteen pitämä ääni voi häiritä yöunia
  • Asennetaanko samalla viilennyskonvektori?

Kauanko ilmavesilämpöpumpun asennus kestää?

Vesi-ilmalämpöpumpun asennuksen riippuu hyvin pitkälti kohteesta. Asennuksen kestoon vaikuttavat muun muassa olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rakenne, asennettavan pumpun malli ja koko sekä kiinteistön erityisominaisuudet. Ilmavesilämpöpumpun asennus on kuitenkin huomattavasti nopeampaa kuin esim. maalämpöpumpun.

Lue aiheesta lisää: Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö?

Olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rakenne on suurimpia tekijöitä, jotka vaikuttavat asennukseen. Jos rakennuksessa on valmiina vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, on asennus nopeampaa. Tällöin pumppu voidaan kytkeä suoraan vanhaan lämmitysjärjestelmään. Jos kiinteistössä on esimerkiksi suora sähkölämmitys, joudutaan asentamaan kokonaan uusi vesikiertojärjestelmä, mikä pidentää asennusta muutamalla päivällä.

Kiinteistön erityisominaisuudet, kuten koko, sijainti ja muoto voivat myös vaikuttaa asennuksen kestoon. Suuremmissa rakennuksissa asennus voi viedä enemmän aikaa, sillä suurempi putkisto ja sähköverkko vaativat enemmän työtä.

Ilmavesilämpöpumpun asennus kestää keskimäärin 1-2 päivää.

Paljonko ilmavesilämpöpumpun asennus maksaa?

Ilmavesilämpöpumppu asennettuna kustantaa keskimäärin 9000 – 17000 euroa. Hinta vaihtelee suuresti riippuen laitteen mallista ja tyypistä sekä asennuksen vaativuudesta.

Monimutkaiset järjestelmät, jotka kattavat koko kiinteistön lämmitystarpeen ovat usein kalliimpia kuin pienemmät järjestelmät, jotka toimivat hybridilämmityksessä olemassa olevan lämmitysjärjestelmän tukena.

Hintaan vaikuttaa myös asennuksen monimutkaisuus. Jos asennuksen yhteydessä joudutaan muokkaamaan entistä lämmitysratkaisua, voi hinta nousta merkittävästi.

Vaikka ilmavesilämpöpumpun asennus voi tuntua kalliilta, on tärkeä muistaa että investointi maksaa itsensä takaisin ajan myötä. Ilmavesilämpöpumppu hyödyntää fossiilisten polttoaineiden sijasta täysin uusiutuvaa energiaa, mikä voi johtaa jopa 50-60 prosentin laskuun vuosittaisissa lämmityskustannuksissa.

Tämä tarkoittaa, että säästöt lämmityskustannuksissa kattavat laitteen alkuinvestoinnin vain muutamassa vuodessa. Tämän jälkeen laite tuottaa puhdasta voittoa vielä vuosien ajan. Kun huomioidaan laitteen pitkä elinkaari ja sähkön hintataso, IVLP maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Tällöin voidaan puhua jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöistä.

Yhteenveto – Ilmavesilämpöpumpun asennus pähkinänkuoressa

Ilmavesilämpöpumpun asennus on tarkkaa puuhaa, joka vaatii aina ammattilaisen. Vaikka olisitkin käsistäsi kätevä ja omaat kokemusta sähkötöistä, vaatii vesi-ilmalämpöpumpun asennus sähkömiehen lupien lisäksi kylmäainesertifikaatin.

Kun asennuksen hoitaa kokenut ammattilainen, voit luottaa saavasi kestävän ja tehokkaan lopputuloksen, joka palvelee sinua jopa 20 vuotta. Meillä Energy Centerillä on vuosien kokemus näiden laitteiden kanssa toimimisesta, joten voit luottaa vankkaan osaamiseemme ja ammattitaitoomme.

Heräsikö lisää kysyttävää ilmavesilämpöpumpun asennuksesta? Ota yhteyttä niin keskustellaan mahdollisista ratkaisuista, jotka soveltuvat parhaiten juuri sinun kotiisi. Me tunnemme erilaiset lämpöpumput kuin omat taskumme, joten voit huoletta kääntyä puoleemme.

Jaa artikkeli eteenpäin