Maalämpöpumppu – erinomaisen
fiksu valinta

Aurinko lämmittää maaperää niin tehokkaasti, että maahan varastoitunut lämpöenergia riittää vaivattomasti lämmittämään asuntosi läpi koko kylmän Suomen talven. Tämän luonnon oman, puhtaan energian saat tehokkaasti hyödynnettyä maalämpöpumpun avulla.

Maalämpöpumpun toimintaperiaate

Maalämpöpumppu käyttää hyväkseen auringon säteilyä sekä maapallon ytimen hehkua tuottaakseen päästötöntä lämpöenergiaa rakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Aurinkolämpöenergia sitoutuu maaperään, ja toimii oivana lämpövarastona talven kovillakin pakkasilla. Lämmön talteenotto tapahtuu maahan porattavalla lämmönkeruuputkistolla sekä maalämpöpumpulla, joka jakaa vesikiertoisen patterijärjestelmän tai lattialämmityksen avulla lämmön rakennukseen.

Useimmiten maalämpöpumpun lämmönkeruuputkisto asennetaan syvälle kallioperään porattuun lämpökaivoon. Maalämpöpumppu on erinomainen valinta lämmitysmuodoksi sijoituksen maksaessa itsensä takaisin pikaisesti suhteessa laitteen käyttöikään. Maalämpöpumppu tulee näin huomattavasti kustannustehokkaammaksi lämmitysmuodoksi kuin esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitys.

Invertterimaalämpöpumppu on pitkäaikainen sijoitus

Käyttökustannuksiltaan edullinen maalämpöpumppu elää pitkän iän, jopa yli 20 vuotta. Usein syy maalämpöpumppujen ennenaikaisiin huolto- ja korjaustarpeisiin liittyy vanhaan On/Off-teknologiaan. On/Off-teknologia perustuu siihen, että maalämpöpumpun kompressori käynnistyy aina maksimiteholla. Kun lämmitystarve on pieni, saattaa esiintyä kompressoria rasittavia lyhyitä käyntijaksoja. Invertteritekniikalla maalämpöpumppu pystyy säätämään kompressorin käyntitehoa tarpeen mukaan, mikä pidentää huomattavasti kompressorin elinikää.

Kuusi syytä, miksi valita Energy Center

1. Nopea ja vaivaton asennus alusta loppuun

Omat paikalliset asentajamme hoitavat asennuksen ripeästi. Voit asua kotona koko remontin ajan.

2. Suomen olosuhteisiin suunnitellut laadukkaat, ympäristöystävälliset ja energiatehokkaat laitteet

Toimittamamme maalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Lämmityksestä koituvat hiilidioksidipäästöt pienenevät jopa 50 %.

3. Asumismukavuus kasvaa

Maalämpöpumppu on käyttäjälleen todella helppokäyttöinen ja vaivaton. Mitoitamme pumpun ja laitteiston aina talon tarpeiden mukaan, jolloin sisälämpötila pysyy tasaisena ja koti asumisystävällisenä.

4. Helppo ja nopea asennus avaimet käteen -periaatteella

Tarjoamme maalämpöpumppuasennukset aina asiakkaillemme kiintein ”avaimet käteen” -hinnoin. Asennusprosessi on kokonaisuudessaan helppo ja selkeä palvelu.

5. Maalämpöpumppu nostaa kiinteistösi arvoa

Maalämpöjärjestelmän asennus nostaa kiinteistön arvoa laitteistoon sijoitetun pääoman verran sekä vauhdittaa huomattavasti myös myyntiä tulevaisuudessa.

6. Luot työpaikkoja Suomeen

Olemme 100 % kotimainen yritys.

Usein kysyttyä maalämmöstä

Lämpiminä kesäkausina lämpökaivoa voidaan käyttää viilennykseen maaviileän avulla. Jäähdyttämistä varten tarvitaan puhallinkonvektori, joka voidaan asentaa esimerkiksi sisäkattoon tai seinälle. Huoneilma kiertää puhallinkonvektorin lämmönsiirtimen läpi samalla kuin maaperästä saapuva viileä lämmönkeruuneste kulkee konvektorin kautta takaisin kallioperään. Tämä viileä lämmönkeruuneste siirtyy puhaltimen avulla huoneilmaan raikkaan viileänä.

Maalämpöpumpun käyttö viilennykseen vaatii puhallinkonvektorin, erillisen kiertovesipumpun ja eristetyn putkiston, joka huolehtii lämmönkeruunesteen kierrosta puhallinkonvektoriin ja siitä takaisin maaperässä sijaitsevaan lämmönkeruupiiriin. Jäähdytys toimii siis täysin kallioperän viileyden avulla, mikä tekee jäähdytyksestä varsinkin ympäristöystävällistä ja energiatehokasta. Jäähdyttäminen myös edesauttaa kallioperän elpymistä seuraavaa lämmityskautta varten.

Maalämpöpumppu sijoituksena on kannattava asuin- ja liikekiinteistöissä ympäri Suomea. Mikäli maalämpöpumpun hankinta rahoitetaan lainalla, ovat useimmiten lyhennys- ja korkokustannukset pienemmät kuin säästöt lämmityskustannuksissa. Maalämpöpumppu alkaa siis maksamaan itseään takaisin myös rahoitusta käyttäessä ensimmäisestä päivästä lähtien.

On hyvä huomioida, että kotitalousvähennystä voidaan käyttää hyväksi lähestulkoon jokaisessa maalämpöpumpun asennukseen liittyvissä työvaiheissa. Esimerkiksi lämpökaivon poraus, vanhan järjestelmän purkaminen sekä uuden maalämpöjärjestelmän asentaminen ovat kaikki vähennyskelpoisia töitä. Mikäli kotitaloudessa on kaksi veronmaksajaa, vähennyksen määrä on 4500 euroa (2022).

Maalämpöpumpun hintaa miettiessä on hyvä ottaa huomioon rakennuksen lämmitysenergian ja lämmitystehon tarve. Hinta muodostuu lämpökaivon poraamisesta, itse maalämpöpumpusta, joissakin tapauksissa puskurivaraajasta ja erillisestä käyttöveden varaajasta, sekä asennustyöstä tarvikkeineen.

Maalämpökaivon poraus

Maalämpöpumpun asentamisen hinnasta iso osa koostuu lämpökaivon porauksesta. Lämpökaivoa poratessa täytyy huomioida, minkälaiseen maaperään tontti sijoittuu. Yleisin vaihtoehto on porata reikä kallioperään, ja täten suorittaa lämmönkeruu kallioperään sitoutuneesta lämpöenergiasta. Porauksen hinta määräytyy useimmiten energiakaivojen määrästä ja syvyysvaatimuksesta.

Avaintekijä porauksen hintaa laskettaessa on myös se, miten paksu maakerros on kallioperän päällä, sillä maakerroksen poraus maksaa nyrkkisäännöin noin kaksi kertaa enemmän kuin kallioperän poraaminen. Suomessa maaperän paksuus useimmiten ei nosta maalämpöpumpun energiakaivojen poraushintaa huomattavasti, sillä kallioperä on lähes kaikkialla lähellä maan pintaa.
Vaihtoehtoisesti, mikäli tontilla on vesistöä, voidaan maalämpöpumpun lämmönkeruupiiri sijoittaa veteen, keräten lämpöenergiaa, joka on sitoutunut vesistöön. Mikäli tontti on riittävän suuri, on mahdollista sijoittaa keruupiiri noin 1-2 metrin syvyyteen vaakatasoon esimerkiksi pellolle. Maalämpöpumpun lämmönkeruupiirin poraamiseen vaadittavat lupa-asiat hoituvat ammattitaitoisten myyjiemme kautta.

Maalämpöpumpun asennus

Maalämpöpumpun sisäyksikön asennus riippuu usein siitä, mitä elementtejä – jos mitään – voidaan nykyisestä olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästä käyttää rakennuksen lämmitykseen. Yleisimpiä vaihtoehtoja ovat vanhan lämmitysjärjestelmän täydellinen purku ja uuden maalämpöpumpun sekä käyttövesivaraajan asentaminen rakennukseen tai uuden maalämpöpumpun ja käyttövesivaraajan kytkeminen olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle.

Oikein asennettu maalämpöpumppu on pitkälti huoltovapaa, mutta laitteen käyttöiän ollessa pitkä tulisi maalämpöpumppua huoltaa muutaman vuoden välein. Huoltokustannukset ovat äärimmäisen pienet ottaen huomioon, miten huoltaminen voi vaikuttaa laitteen energiatehokkuuden sekä käyttöiän pitenemiseen. Kun rakennuksen tehdään asennus- tai muutostöitä, on hyvä huomioida mutasihdin tarkastaminen lian varalta, kun maalämpöpumppu on ollut toiminnassa hetken ajan töiden valmistuttua.

Tutustu muihin palveluihimme

Energy Center Finland Oy on Pirkanmaalla paikallinen toimija sekä myös valtakunnallisesti toimiva uusiutuviin energiaratkaisuihin ja talotekniikkaan erikoistunut ammattiliike. Palvelumme toteutetaan ammattitaitoisesti ja asiakaslähtöisesti. Tärkeimpiä kulmakiviämme ovat vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys.

Asennuspalvelumme toimii seuraavissa kunnissa:

Akaa Hämeenkyrö Ikaalinen Juupajoki Kangasala Kihniö Lempäälä Mänttä-Vilppula Nokia Orivesi Parkano Pirkkala Punkalaidun Ruovesi Sastamala Tampere Urjala Valkeakoski Vesilahti Virrat Ylöjärvi Helsinki Vantaa Espoo Kerava Mäntsälä Sipoo Järvenpää Hyvinkää Nurmijärvi Riihimäki Tuusula