Etusivu Ilmavesilämpöpumppu Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?
Ilmavesilämpöpumppu

Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Tästä artikkelista selviää mm.

Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin? Ilmavesilämpöpumppu on kustannustehokas investointi, joka tuottaa merkittäviä rahassa mitattavia säästöjä vuosien ajan. Oikein mitoitettuna investointi maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa.  

Ilmavesilämpöpumppu on yksi suosituimmista lämmitysratkaisuista suomalaisissa kodeissa. Eikä suotta, sillä modernit lämpöpumput tarjoavat äärimmäistä energiatehokkuutta, lämmitystehoa sekä ekologisuutta, johon perinteisemmät lämmitysmuodot eivät pysty vastaamaan.

Jatkuva sähkön hintojen vaihtelu on saanut monet talonomistajat miettimään kotinsa lämmitysratkaisuja. Etenkin sähköllä ja öljyllä lämmittäjät ovat pohtineet kustannustehokkaampia ja kestävämpiä vaihtoehtoja kodin lämmitykseen. Vesi-ilmalämpöpumppu on suosittu ratkaisu näihin haasteisiin. Innovatiivinen lämpöpumpputekniikka mahdollistaa kodin lämmittämisen.

Kuten muidenkin lämmitysmuotojen kohdalla, nousee ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaika suureksi puheenaiheeksi. Takaisinmaksuaika kuvaa ajanjaksoa, jonka aikana laitteet tuomat säästöt ylittävän sen hankintakustannukset.

Tämä artikkeli käy läpi ilmavesilämpöpumpun säästöt, kustannukset sekä muita seikkoja, jotka voivat vaikuttaa vesi-ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaan. Onkin tärkeä ymmärtää, että ilma vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika on usean tekijän summa.

Aiheeseen liittyvää: VILP vs PILP – Kumpi on parempi?

Kustannukset – Paljonko ilma-vesilämpöpumppu maksaa?

Pohdittaessa ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaikaa, on tärkeä ottaa huomioon laitteen hinta. Ilmalämpöpumppu on edullisempi investointi esim. maalämpöön verrattuna, mutta kalliimpi kuin perinteinen ilmalämpöpumppu. Liian kallis VILP:n hankintahinta voi pidentää takaisinmaksuaikaa, kun taas halvemman mallin teho ei välttämättä riitä kattamaan kodin lämmitystarvetta.

Valitse oikean tehoinen ja hintainen malli minimoidaksesi takaisinmaksuajan.

Laitteen hinta

Ilmavesilämpöpumppujen hankintahinnat vaihtelevat 8000 – 20 000  euron välillä. Oikean mallin valinnassa ei kuitenkaan kannata vertailla pelkkiä hintoja, vaan vertailla niiden lämmitystehoa, energiankulutusta sekä ominaisuuksia.

Muista, että halvin ei ole aina paras, vaan usein päinvastoin. Halvemman mallin takaisinmaksuaika voi venyä useilla vuosilla. On tärkeää valita laite, joka vastaa kotisi lämmöntarvetta sekä muita erityisvaatimuksia.

Asennuskustannukset

Asennuskustannukset ovat lähtökohtaisesti samat jokaiselle asennukselle muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Hintaan voi vaikuttaa esimerkiksi asennuspaikan monimutkaisuus sekä mahdolliset lisätyöt.

Ota kuitenkin huomioon, että voit hyödyntää vuosittaisen kotitalousvähennyksen vesi-ilmalämpöpumpun hankintaan. Vuonna 2023 kotitalousvähennys kattaa 60 prosenttia työn osuudesta, kun VILP korvaa öljylämmityksen.

Käyttö- ja ylläpitokustannukset

Vaikka vesi-ilmalämpöpumppu on lähes huoltovapaa laite, on järkevää varata varmuuden vuoksi huoltobudjetti. Ammattilaisen suorittamat kausihuollot ovat hyvä tapa varmistaa, että laite toimii moitteettomasti ja mahdolliset orastavat viat ehditään korjaamaan ennen niiden leviämistä. Käyttökustannukset ovat yleensä hieman matalammat kuin maalämmöllä.

Vaikka ilmavesilämpöpumpun käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat yleensä matalat, ne on hyvä ottaa huomioon kokonaiskustannuksissa.

Vesi-ilmalämpöpumpun säästöt ja suurimmat hyödyt

Matalammat lämmityskustannukset

Ilmavesilämpöpumpun merkittävin hyöty on sen tuomat säästöt vuosittaisissa lämmityskustannuksissa. Laadukas ja oikein mitoitettu vesi-ilmalämpöpumppu voi madaltaa lämmityskustannuksia jopa 50-70 prosenttia riippuen talon eristyksistä, sijainnista sekä muista lämmitysmuodoista. Etenkin sähkö- ja öljylämmitteisessä kohteessa säästöt ovat merkittäviä.

Mitä suuremman osuuden ilmavesilämpöpumppu leikkaa lämmityskustannuksia, sitä lyhyempi takaisinmaksuaika.

Energiatehokkuus

Nykyaikaiset ilmavesilämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita, mikä tarkoittaa, että laite kykenee tuottamaan moninkertaisen määrän lämpöenergiaa verrattuna käyttämäänsä sähköön. Parhaimmillaan vesi-ilmalämpöpumpulla lämmittäminen voi olla jopa 3 tai 4 kertaa tehokkaampaa kuin suoralla sähköllä.

Yhteenveto – Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaika on usein yksi tärkeimmistä seikoista, jotka vaikuttavat ostopäätökseen. Sen lisäksi ostopäätökseen vaikuttavat mm. ekologiset valinnat ja laitteen käytännöllisyys.

Oikein mitoitettuna ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa. Ilmavesilämpöpumput tuovat jopa 25 000 euron säästöt 25 vuoden elinkaarensa aikana öljy- tai sähkölämmityksestä vaihdettaessa.

Tutustu tarkemmin: Nibe vs Mitsubishi ilmavesilämpöpumput

Takaisinmaksuaikaan vaikuttaa muun muassa:

  • Säästöt lämmityskustannuksissa: Kuten aiemmin mainittiin, ilmalämpöpumppu voi vähentää lämmityskustannuksia jopa kymmeniä prosentteja vuodessa. Mitä suuremmat säästöt ovat suhteessa aiempiin lämmityskustannuksiin, sitä lyhyempi takaisinmaksuaika on.
  • Alkuperäinen investointi: Hankintahinta ja asennuskustannukset ovat ilmalämpöpumpun suurimmat menoerät. Kalliimpi laite voi tarjota suurempia säästöjä, mutta se voi myös pidentää takaisinmaksuaikaa.
  • Tuet ja avustukset: Mahdolliset valtion tai kunnan tarjoamat tuet voivat lyhentää takaisinmaksuaikaa huomattavasti, sillä ne laskevat investointikustannuksia. Voit hyödyntää joko kotitalousvähennyksen tai ELY-keskuksen avuksen öljylämmityksestä luopumiseksi.
  • Energian hinta: Sähkön hinnan nousu voi lyhentää takaisinmaksuaikaa, koska säästöt kasvavat suhteessa energian hintaan.
  • Käyttö ja huolto: Vaikka ilmavesilämpöpumppu vaatii vähemmän huoltoa kuin monet muut järjestelmät, mahdolliset huoltokustannukset ja korjaukset voivat pidentää takaisinmaksuaikaa.
  • Asuinalue: Ilmasto ja ulkolämpötilat vaikuttavat laitteen tehokkuuteen. Esimerkiksi kylmemmillä alueilla, joissa lämmitystarve on suurempi, säästöt voivat olla suurempia, mikä lyhentää takaisinmaksuaikaa.

Jaa artikkeli eteenpäin