Etusivu Ilmavesilämpöpumppu Ilmavesilämpöpumppu hinta – Paljonko VILP maksaa?
Energy Centerin asentama lämpöpumppu.

Ilmavesilämpöpumppu hinta – Paljonko VILP maksaa?

Tästä artikkelista selviää mm.

Paljonko on tehokkaan ilmavesilämpöpumpun hinta? Mistä VILPin hinta muodostuu? Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin? Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin ilmavesilämpöpumpun hintaa koskeviin kysymyksiin sekä avaamme tarkemmin investoinnin kustannuksia ja taloudellisia hyötyjä.

Ilmavesilämpöpumppu (myös vesi-ilmalämpöpumppu tai VILP) on noussut ilmalämpöpumpputrendin vanavedessä yhdeksi suosituimmista lämmitysmuodoista meillä Suomessa. Ilmavesilämpöpumppu tarjoaa monia etuja ja innovatiivisia ominaisuuksia, joihin harva kilpaileva lämmitysmuoto pystyy vastaamaan.

Vesi-ilmalämpöpumppu on äärimmäisen joustava lämmitysratkaisu, sillä se soveltuu käytänössä jokaiseen uudis- ja saneerauskohteeseen, jossa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Laitteen asentaminen on moniin muihin lämmitysmuotoihin verrattuna varsin yksinkertaista asennuksen kestäessä nopeimmillaan vain muutaman tunnin.

Puhuttaessa ilmaveslämpöpumpuista nousee investoinnin hinta yhdeksi keskeisimmistä puheenaiheista. Vaikka vesi-lämpöpumppu vaatii suuremman alkuinvestoinnin, kuin tavallinen ilmalämpöpumppu, on tärkeä ymmärtää mistä laitteen hinta muodostuu, ja että kyseessä on pitkäaikainen investointi, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Sopiiko kotiisi ilmalämpöpumppu vai maalämpö paremmin? Ota selvää!

Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin ilmavesilämpöpumpun kustannuksiin, sekä avaamme mistä laitteen hinta muodostuu. Ilmavesilämpöpumpun hankinnassa onkin tärkeää ottaa huomioon muitakin seikkoja kuin laitteen listahinta, kuten asennuskustannukset, vuosittaiset säästöt, vaikutus kodin arvoon sekä mahdolliset huoltokustannukset.

Paljonko maksaa ilmavesilämpöpumppu asennettuna?

Ilmavesilämpöpumppu maksaa keskimäärin 10 000 – 20 000 euroa asennettuna.

Ilmavesilämpöpumpun hankinta on investointi, joka vaatii huolellisen suunnittelun ja budjetoinnin. Laitteen hinta ja muut kustannukset voivat vaihdella merkittävästi eri merkkien ja mallien välillä. Hinnassa on otettava huomioon myös asennuskohde, tarvittavat lisävarusteet sekä mahdolliset lisätyöt, kuten kodin putkistojen muokkaaminen vesi-ilmalämpöpumpulle sopivaksi. Ilmavesilämpöpumpun asennus on yleensä halvempi kuin maalämmön, sillä maalämpö vaatii aina porakaivon.

Mistä ilmavesilämpöpumpun hinta muodostuu?

 • Laitteen hinta
 • Laitteen merkki
 • Asennuskustannukset
 • Mahdolliset lisävarusteet
 • Vaadittavat lisätyöt
 • Tuet ja avustukset, kuten kotitalousvähennys ja ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseen.

Lue myös artikkelimme maalämmön hinnan muodostumisesta!

Mitkä vaikuttavat ilmavesilämpöpumpun hankintahintaan?

Seuraavaksi tarkastelemme tärkeimpiä seikkoja, jotka vaikuttavat merkittävästi ilmavesilämpöpumpun hintaan. Hintaan vaikuttavat tekijät on tärkeää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja budjetoinnissa.

Laitteen valinta ja tekniset ominaisuudet

Eri valmistajien ilmalämpöpumppujen hinnoissa on suuria eroja. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että luotettavien ja tunnettujen brändien mallit ovat usein hintavampia.

Korkeampaa hintaa ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä laadukkaampi ilmavesilämpöpumppu voi korkeammasta hankintahinnastaan huolimatta tulla pidemmällä aikavälillä halvemmaksi.

VILPin hintaan vaikuttavat brändin lisäksi laitteen tekniset ominaisuudet, kuten lämmitysteho, *COP- ja SCOP-arvot sekä älykkäät lisäominaisuudet.

*COP- ja SCOP-arvoilla mitataan laitteen hyötysuhdetta ja energiatehokkuutta tietyllä aikavälillä. Jos laitteen COP-arvo on 5, tuottaa se viisinkertaisen määrän lämpöenergiaa käyttämäänsä energiaan nähden. COP viittaa lyhyen aikavälin hyötysuhteeseen, kun taas SCOP-arvo ilmaisee koko lämmityskauden ennustettua hyötysuhdetta.

Ota huomioon, että ilmavesilämpöpumpun hankinnassa halvin vaihtoehto voi tulla pitkällä aikavälillä kalliimmaksi. Asiantuntijamme kartoittavat kotisi lämmitystarpeen ja muut erityisvaatimukset, ja suosittelevat niiden pohjalta kustannustehokkainta vaihtoehtoa.

Muista: halvin vaihtoehto ei ole aina paras.

Asennuksen laajuus ja olosuhteet

Asennuskustannukset ja kohteen sijainti vaikuttavat merkittävästi kokonaiskustannuksiin. Jokainen kohde on yksilöllinen omine erityisvaatimuksineen. Kohteen sijainti, olemassa oleva lämmitysjärjestelmä tai vaikka tarve putkitöille vaikuttavat asennuksen kestoon ja haastavuuteen, ja sitä kautta sen lopulliseen hintaan.

Mahdolliset valmistelutyöt

Haastavammissa tapauksissa voi vesi-ilmalämpöpumpun asennus vaatii erilaisia valmistelutöitä, kuten maanrakennusta, putkitöitä tai vanhan lämmitysjärjestelmän purkua. Nämä valmistelutyöt voivat tuoda oman lisänsä asennuskustannuksiin.

Asennuksen monimutkaisuus

Asennuksen monimutkaisuus voi vaihdella kohteen mukaan. Etenkin vanhemmissa omakotitaloissa voi olla haastavammat liitännät ja lämmitysjärjestelmät. Monimutkaisempi asennusprosessi voi pidentää asennukseen kuluvaa aikaa. Jos haluat ilmavesilämpöpumppuusi viilennystoiminnon, tuo se oman lisänsä asennukseen.

Tuet ja avustukset ilmavesilämpöpumpun hankintaan

Suomessa on saatavilla useita tukia ja avustuksia vesi-ilmalämpöpumpun hankinta. Avustuksia on saatavilla niin kotitalouksille, yrityksille kuin taloyhtiöille. Hyödyntämällä tukia voit madaltaa merkittävästi VILPin hankintakustannuksia sekä lyhentää investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on yleisin tukimuoto, jonka yksityiset kuluttaja-asiakkaat voivat hyödyntää ilmavesilämpöpumpun hankintaan. Kotitalousvähennys on normaalisti 40 prosenttia työn osuudesta, mutta korvatessasi vanhan öljylämmityksen nousee osuus 60 prosenttiin.

Ota huomioon että kotitalousvähennys on henkilökohtainen eikä talokohtainen, joten useamman omistajan kiinteistö voi saada tuplahyödyn.

Kotitalousvähennys tekee ilmavesilämpöpumpun hankinnasta entistä kannattavamman investoinnin.

ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseen

Mikäli olet vaihtamassa öljylämmitystä ilmavesilämpöpumppuun, voit hyödyntää ELY-keskuksen myöntämän avustuksen. Avustuksen summa on 4 000 euroa. Ota kuitenkin huomioon, että et voi yhdistää ELY-keskuksen avustusta mukiin tukiin, kuten kotitalousvähennykseen.

Tietyissä tilanteissa ELY-keskuksen tuki on kannattavampi vaihtoehto kuin kotitalousvähennys. Sen lisäksi että investointi madaltuu, voit hyödyntää kotitalousvähennyksen johonkin toiseen käyttötarkoitukseen.

Valtion ja kuntien tarjoamat tuet

Valtio ja osa kunnista tarjoavat erilaisia tukimuotoja, jota kotitaloudet voivat hyödyntää energiaremontissaan. Esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n myöntämät tuet voivat leikata leijonanosan ilmavesilämpöpumpun hankintakustannuksista.

Yritysten ja taloyhtiöiden energiatuki

Energiatuki on yleisimmistä yritysten ja taloyhtiöiden tukimuodoista kattamaan energiaremontin kustannuksia. Tuen määrä on 40 prosenttia energiaremontin kokonaiskustannuksista.

Tee hakemus hyvissä ajoin

Tukien ja avustusten hakeminen on aikaa vievää ja vaatii paljon paperitöitä, joten aloita hakuprosessi jo hyvissä ajoin ennen ilmavesilämpöpumpun hankintaa. Varmista, että tarvittavat dokumentit ja selvitykset ovat kunnossa.

Mahdolliset huoltokustannukset

Vaikka ilmavesilämpöpumppuja tarvitsee huoltaa vain hyvin harvoin, on budjetissa hyvä huomioida mahdolliset huoltokustannukset. Säännöllinen huolto auttaa maksimoimaan sekä laitteen käyttöiän että energiatehokkuuden. Ota kuitenkin huomioon, että suuri osa ilmavesilämpöpumpun vioista kuuluu takuun piiriin.

Ilmavesilämpöpumput vaativat säännöllistä huoltoa varmistaakseen optimaalisen lämmitystehon ja energiatehokkuuden. Ammattilaisen suorittama kausihuolto olisi hyvä tehdä parin vuoden välein, että mahdolliset orastavat vauriot ehditään havaita ajoissa.

Ammattilaisen suorittama huolto maksaa noin 100-300 euroa, se voi sisältää esimerkiksi suodattimen vaihdon, kylmäaineiden tarkastuksen sekä pienten vikojen korjaamisen.

Säännöllinen huolto auttaa välttämään suuremman vauriot ja korjaukset. Huollon laiminlyönti voi johtaa esimerkiksi kompressorin ennenaikaiseen hajoamiseen. Parin vuoden välein suoritettava kausihuolto tulee siis huomattavasti halvemmaksi kuin tuhansia euroja kustantava kompressorin vaihto.

Hyvin huollettu ilmavesilämpöpumppu on energiatehokas ja pitkäikäinen. Säännöllinen huolto voi lyhentää ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaikaa useilla vuosilla.

Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Nyt kun olemme käsitelleet ilmalämpöpumpun kustannusten muodostumisen, on aika vastata polttavimpaan kysymyksen: Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Vaikka vesi-ilmalämpöpumpun hankinta vaatii suuremman alkuinvestoinnin, on kyseessä sijoitus, joka maksaa itsensä jopa moninkertaisesti takaisin. VILP leikkaa vuosittaisia lämmityskustannuksia jopa 70 prosenttia vuodessa, jolloin oikein mitoitettuna laite maksaa itsensä takaisin jo alle kymmenessä vuodessa.

Takaisinmaksuaika riippuu kuitenkin useasta tekijästä, kuten alkuinvestoinnin määrästä, mahdollisista tuista tai avustuksista sekä vanhasta lämmitysjärjestelmästä. Mitä kalliimpaa vanhalla lämmitysjärjestelmällä lämmittäminen oli, sitä nopeammin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin.

Lue myös artikkelimme aiheesta “Ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika

Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaika vaihtelee 5-10 vuoden välillä.

Mitkä vaikuttavat ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaikaan?

 • Vanhan lämmitysjärjestelmän kustannukset
 • VILPin lämmitysteho
 • Ylläpito ja huolto
 • Sähkön hintataso
 • Laitteen mitoitus
 • Alkuinvestointi
 • Mahdolliset tuet

Yhteenveto – Onko ilmavesilämpöpumppu kannattava investointi?

Vaikka ilmavesilämpöpumpun hinta voi kuulostaa suurelta, on kyseessä pitkän ajan sijoitus, joka tuottaa merkittäviä rahassa mitattavia säästöjä jo ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien. Energiatehokas laite leikkaa lämmityskustannuksia jopa 70 prosenttia, mikä voi tarkoittaa jopa 6-7 vuoden takaisinmaksuaikaa. Takaisinmaksun jälkeen VILP tuottaa puhdasta voittoa vielä vuosien ajan.

On tärkeää kuitenkin huomioida, että ilmavesilämpöpumpun hinta on aina talokohtainen. Lopulliseen hintaan vaikuttaa moni muukin tekijä kuin ainoastaan pumpun listahinta.

Ota rohkeasti yhteyttä, ja pyydä räätälöity tarjous kotisi lämmitysratkaisusta. Olemme apunasi aina kustannustehokkaimman laitteen valinnasta laitteen asennukseen ja kausihuoltoihin saakka. Autamme mielellämme myös tukiin ja avustuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Aiheeseen liittyvää: VILP vs PILP – Kumpi on parempi?

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon maksaa ilmavesilämpöpumppu asennettuna?

Keskimääräinen hinta vaihtelee 10 000 – 20 000 euron välillä, riippuen laitteen merkistä, mallista ja asennuskustannuksista.

Onko ilmavesilämpöpumppu energiatehokas?

Kyllä, ilmavesilämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita ja voivat vähentää lämmityskustannuksia jopa 70%. Energiatehokkuus ja sähkönkulutus ovat hyvin pitkälti samat kuin maalämmöllä.

Voinko saada tukea tai avustuksia ilmavesilämpöpumpun hankintaan?

Kyllä, Suomessa on useita tukimuotoja, kuten ELY-keskuksen avustukset ja kotitalousvähennys, jotka voivat kattaa valtaosan hankinta- ja asennuskustannuksista.

Kuinka usein ilmavesilämpöpumppu tulisi huoltaa?

Ilmavesilämpöpumppu olisi hyvä huoltaa parin vuoden välein. Huollon hinta vaihtelee yleensä 100–300 euron välillä.

Voinko saada tukea tai avustuksia ilmavesilämpöpumpun hankintaan?

Kyllä, Suomessa on useita tukimuotoja, kuten ELY-keskuksen avustukset ja kotitalousvähennys, jotka voivat kattaa valtaosan hankinta- ja asennuskustannuksista.

Milloin ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Takaisinmaksuaika on yleensä noin 5–10 vuotta, mutta tämä voi vaihdella monien tekijöiden, kuten energian hinnan ja laitteen tehokkuuden perusteella.

Onko ilmavesilämpöpumppu ympäristöystävällinen?

Kyllä, ilmavesilämpöpumput ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne hyödyntävät uusiutuvaa energiaa ja vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Mitä pitää huomioida ilmavesilämpöpumpun asennuksessa?

Asennuksen hintaan vaikuttavat muun muassa vanha lämmitysjärjestelmä, asennuspaikan sijainti ja mahdolliset lisätyöt, kuten putkityöt.

Jaa artikkeli eteenpäin