Etusivu Energiansäästö Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö? – Suuri vertailu
Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö?

Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö? – Suuri vertailu

Tästä artikkelista selviää mm.

Mikä on paras lämmitysjärjestelmä: ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö? Tässä artikkelissa esittelemme molempien vaihtoehtojen hyvät puolet, sekä jaamme tärkeitä vinkkejä kotisi energiatehokkuuden parantamiseen.

Perinteisillä lämmitysjärjestelmillä kuten sähköllä ja öljyllä omakotitalon lämmittäminen on tehokasta, mutta kallista. Sähkön ja öljyn hinnat elävät jatkuvasti, ja varsinkin talvikuukausina suuremman omakotitalon lämmitys voi kustantaa satoja euroja kuukaudessa.

Tässä vaiheessa monella talonomistajalla herääkin kysymyksiä: Joko olisi aika päivittää vanha lämmitysjärjestelmä? Olisiko maalämmöllä tai ilmavesilämpöpumpulla lämmittäminen pidemmän päälle halvempaa?

Vanhan lämmitysjärjestelmän päivittäminen on tehokkain keino madaltaa omakotitalon lämmityskustannuksia. Uuden lämmitysjärjestelmän edut eivät rajoitu ainoastaan rahallisiin säästöihin – moderni energiatehokas lämmitysjärjestelmä laskee kotisi hiilijalanjälkeä sekä nostaa kiinteistön arvoa.

Kaiken lisäksi, jos tulevaisuudessa päädyt myymään kiinteistön, antaa moderni lämmitysjärjestelmä vahvan viestin potentiaalisille asiakkaille, että kodista on pidetty hyvää huolta ja sen energiatehokkuuteen on panostettu rankalla kädellä. Ekologisuus ja energiatehokkuus ovat keskeisiä myyntivaltteja tämän päivän asuntomarkkinoilla.

Tässä artikkelissa tutustumme kahteen tämän hetken tehokkaimpaan lämmitysjärjestelmään – maalämpöön ja ilmavesilämpöpumppuun. Oli valintasi kumpi tahansa, pääset nauttimaan tehokkaasta lämmityksestä ja matalammista kustannuksista jopa vuosikymmenten ajaksi.

Lue myös: Mitsubishi vs Nibe -vertailu

Maalämpö – Energiapihi tehomylly suuremmankin kodin lämmitykseen

Maalämpö on innovatiivinen lämmitysjärjestelmä, jonka älykäs teknologia muuttaa käyttämänsä energian jopa viisinkertaiseksi lämpöenergiaksi. Erinomaisen hyötysuhteen taustalla on täysin uusiutuva lämmönlähde – maaperään sitoutunut lämpöenergia. Maalämpö onkin suosittu etenkin uusissa omakotitaloissa, ja 2020-luvulla sitä on alettu näkemään myös taloyhtiöiden suosimana energiamuotona.

Tämä lämpöenergia ei lopu kesken, ja on saatavilla vuodenajasta riippumatta. Koska lämpöenergia kaivetaan syvältä maan sisältä, ei paukkupakkasetkaan vaikuta laitteen tehokkaaseen toimintaan.

Maalämpöpumppu toimii kuten ilmalämpöpumputkin, mutta se saa lämpöenergiansa maahan sitoutuneesta lämpöenergiasta. Se koostuu kahdesta pääkomponentista: sisäyksiköstä sekä maahan poratusta keruuputkistosta. Laitteen sisällä kiertää kylmäaine, joka sitoo itseensä valtavia määriä lämpönenergiaa.

Lämmennyt kylmäaine siirtyy kompressoriin, joka höyrystää kylmäaineen. Höyrystynyt kylmäaine siirtyy lauhduttimeen, jossa aine tiivistyy takaisin nestemäiseksi.

Lauhdutuksessa kylmäaine vapauttaa valtavan määrän lämpöenergiaa, joka ohjataan kodin vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja patteriverkostoon. Sama laite lämmittää siis sekä sisäilman että käyttöveden.

Maalämmön edut:

 • Korkea hyötysuhde ja energiatehokkuus
 • Tehokas lämmitys kylmissäkin olosuhteissa
 • Helppo ja vaivaton lämmitys
 • Nostaa kiinteistön arvoa
 • Madaltaa lämmityskustannuksia jopa 80 prosenttia
 • Yli 20 vuoden käyttöikä

Ilmavesilämpöpumppu – Ilmalämpöpumpun tehokas isoveli

Ilmavesilämpöpumppu on suhteellisen uusi tulokas lämmitysmarkkinoilla. Myös vesi-ilmalämpöpumppuina tunnetut lämmitysjärjestelmät ilmestyivät markkinoille ilmalämpöpumpputrendin vanavedessä tarjoten kokonaisvaltaisempaa ja kustannustehokkaampaa lämmitystä nimenomaan suurempiin kohteisiin.

Ilmavesilämpöpumppu toimii joko olemassa olevan lämmitysjärjestelmän tukena tai kodin päälämmönlähteenä.

IVLP toimii lähes samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu – ainoa ero on se, että lämpöenergia päätyy kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään puhaltimen sijaan. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu siis jokaiseen kohteeseen, jossa on valmiina vesikiertoinen lattialämmitys tai patterit.

Kuten maalämpöpumppu, VILP hyödyntää tehokkaasti auringon lämmön kompressointia ja siirtämistä pattereihin tai lattialämmitykseen.

Vesi-ilmalämpöpumppu hyödyntää samaa kylmäainetta kuin maalämpökin. Kylmäaine ja innovatiivinen lämpöpumpputekniikka mahdollistaa lähes viisinkertaisen hyötysuhteen.

Ilmavesilämpöpumpun edut:

 • Maalämpöä edullisempi alkuinvestointi
 • Soveltuu lähes jokaiseen kiinteistöön
 • Helppo asentaa – ei vaadi maatöitä tai putkiston uusimista
 • Korkea hyötysuhde
 • Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaika jopa alle 10 vuotta
 • Mahdollisuus myös viilennykseen
 • Lähes huoltovapaa ja ongelmat ovat harvinaisia
Oikeaoppinen ilmavesilämpöpumpun asennus on tärkeää laitteen tehokkaan toiminnan kannalta.

Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö – Kumpi on parempi vaihtoehto kotiisi?

Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on suuri päätös, joka vaikuttaa kotisi lämmityskustannuksiin vähintäänkin seuraavan 20 vuoden ajan. Siksi onkin tärkeää vertailla molempia vaihtoehtoja ja niiden soveltuvuutta juuri sinun kotiisi.

Et kuitenkaan ole valintasi kanssa yksin. Me Energy Centerillä olemme valmiina auttamaan energiaremonttisi suunnittelussa. Asiantuntijoillamme on yhteensä vuosikymmenten kokemus erilaisten lämmitysratkaisujen toteuttamisesta, joten osaamme suositella tapauskohtaisesti parhaan ratkaisun. Kun asialla on ammattilaiset, voit tehdä täysin tietoon perustuvan päätöksen.

Hinta ja kustannukset

Hinta on yksi ratkaisevista tekijöistä energiaremontin suunnittelussa. Kustannukset vaikuttavat merkittävästi investoinnin takaisinmaksuaikaan. Vesi-ilmalämpöpumppu on lähtökohtaisesti edullisempi vaihtoehto, maksaen asennettuna keskimäärin 8 000 – 15 000 euroa.

Maalämmön alkuinvestointi on usein suurempi, johtuen vaadittavista maatöistä. Maalämpöpumppu vaatii toimiakseen porakaivon, joka tuo oman lisänsä kustannuksiin. Maalämpö voi kuitenkin tulla pitkällä aikavälillä halvemmaksi, kiitos laitteen pidemmän käyttöiän ja laskennallisesti korkeamman hyötysuhteen.

Älä katso pelkkää hankintahintaa – tarkastele pitkän aikavälin säästöjä.

Vuosittaiset säästöt ja takaisinmaksuaika

Molemmat vaihtoehdot tuovat merkittäviä rahallisia säästöjä vuosien varrella. Oikein mitoitettuna kumpikin vaihtoehto voi tuoda jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt elinkaarensa aikana.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu tuottaa jopa 70 prosentin säästöt vuosittaisissa lämmityskustannuksissa – riippuen toki vanhasta lämmitysjärjestelmästä. Matalampi hankintahinta ja suuret säästöt mahdollistavat myös alle 10 vuoden takaisinmaksuajan (laskelma öljylämmitteisessä kiinteistössä).

Maalämpö

Vaikka maalämmön hankintakustannukset ovat suuremmat, voi maalämpö tuottaa elinkaarensa aikana ilmavesilämpöpumppua suuremmat säästöt. Maalämpö leikkaa parhaimmillaan jopa 80 prosenttia kodin lämmityskustannuksista. Tämä yhdistettynä yli 20 vuoden käyttöikään tarkoittaa jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöjä laitteen elinkaaren aikana.

Soveltuvuus

Maalämpö sopii käytännössä jokaiseen kiinteistöön, jossa on vesikiertoinen lämmitys ja riittävästi tilaa porakaivolle. Vaikka tontilla olisi tilaa, voivat alueelliset määräykset estää maalämmön asennuksen. Esimerkiksi pohjavesialueella maalämpökaivon poraaminen on täysin kielletty.

Ilmavesilämpöpumppu on vähemmän nuuka asennuspaikasta. Koska IVLP:n asennus ei vaadi maatöitä, voidaan ilmavesilämpöpumppu asentaa käytännössä mihin tahansa kohteeseen, jossa on vesikiertoinen lämmitys. Tämän vuoksi ilmavesilämpöpumppu on myös erinomainen vaihtoehto kiinteistöihin, joissa maalämpökaivon poraaminen ei ole mahdollista.

Molemmat laitteet soveltuvat erinomaisesti aurinkopaneelien kanssa asennettavaksi. Aurinkopaneelit omakotitalossa yhdistettynä maalämpöön tai VILP:iin onkin suosittu ja todella ekologinen sekä suuresti omavarainen talotekniikkakombo.

Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö – vertailutaulukko:

IlmavesilämpöpumppuMaalämpö
Hinta8 000 € – 15 000 €12 000 € – 25 000 €
Asennuksen kesto1-2 päivääAlle viikko
Säästöt lämmityskustannuksissa50-70 prosenttia60-80 prosenttia
HuoltotarveKerran parissa vuodessaKerran parissa vuodessa
Käyttöikä15-20 vuotta20-25 vuotta
Hyötysuhde4-5>5
SoveltuvuusPienet ja keskisuuret talotSuuret talot ja kiinteistöt

Yhteenveto – Valitse itsellesi paras lämmitysmuoto

Se, kumpi on lopulta parempi lämmitysjärjestelmä, on aina tapauskohtaista. Jokainen kiinteistö on erilainen erityisvaatimuksineen. Siksi oikean lämmitysmuodon valinta voi osoittautua haastavaksi.

Ei hätää, autamme mielellämme päätöksenteossa. Asiantuntijamme käyvät kotisi vaatimukset ja tarpeet läpi, jonka jälkeen osaamme suositella kustannustehokkainta ratkaisua. Kun asiantuntija tarjoaa tiukkaa faktaa ja numeroita paperilla, voi tehdä täysin tietoon perustuvan päätöksen.

Usein kysyttyä

Mikä on maalämmön ja ilmavesilämpöpumpun välinen hintaero?

Maalämpöpumppu on kertakustannuksena kalliimpi kuin ilma-vesilämpöpumppu, mutta sen käyttökustannukset ovat alhaisemmat pitkällä aikavälillä. asd

Kuinka paljon energiaa järjestelmät säästävät?

Maalämpöpumppu voi säästää noin 70–80% energiaa verrattuna sähkö- tai öljylämmitykseen, kun taas ilmavesilämpöpumppu voi säästää jopa 50-70% energiaa.

Toimivatko molemmat järjestelmät kovilla pakkasilla?

Maalämpö toimii tehokkaasti myös kovilla pakkasilla, kun taas ilma-vesilämpöpumppu voi tarvita toista lämmitysmuotoa, kuten sähköä, kun lämpötila laskee alle -20°C.

Mikä on maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun asennusprosessin ero?

Maalämpöpumpun asennus vaatii maan poraamista, mikä voi venyttää asennusprosessia. Ilmavesilämpöpumppu voidaan asentaa 1-2 päivässä ilman maatöitä.

Mikä on maalämmön ja ilma-esilämpöpumpun elinkaari?

Molemmat järjestelmät tarjoavat pitkän elinkaaren. Laitteet kestävät hyvin huollettuna jopa yli 20 vuotta.

Jaa artikkeli eteenpäin