Etusivu Aurinkopaneelit Aurinkopaneelit omakotitaloon – Miksi valita aurinkosähkö kotiin?
Aurinkopaneelit omakotitaloon.

Aurinkopaneelit omakotitaloon – Miksi valita aurinkosähkö kotiin?

Tästä artikkelista selviää mm.

Kannattaako hankkia aurinkopaneelit omakotitaloon? Aurinkopaneelien suosio on noussut viime vuosina hurjaa vauhtia yhä useamman talonomistajan siirtyessä vihreämpään energiaan. Vielä 2000-luvun alkupuolella aurinkopaneelit olivat vasta alkutekijöissään ja niitä pidettiin kalliina ylellisyystuotteina.

Tänä päivänä tilanne on kuitenkin toinen – aurinkopaneelien tekniikka on ottanut valtavia harppauksia hintojen tullessa samaa vauhtia alaspäin. Kasvavan hyötysuhteen ja käytännöllisyyden vuoksi uusia aurinkovoimaloita nousee omakotitalojen katoille jo pelkästään Suomessa satoja, jopa tuhansia vuodessa.

Vaikka aurinkopaneelien suosio on huipussaan, ovat ne usealle talonomistajalle vielä jokseenkin tuntematon aihe. Siksi tässä artikkelissa käymme läpi aurinkopaneelien lukuisia hyötyjä ja syitä, miksi aurinkoenergiaan siirtyminen on kannattavaa. 

Oletko harkinnut aurinkopaneelien hankkimista? Ota rohkeasti yhteyttä, niin puhutaan lisää aurinkoenergian hyödyntämisestä juuri sinun kotonasi. Meillä Energy Centerillä on vuosien kokemus aurinkopaneeleista, joten voit luottaa ammattitaitoomme ja kokemukseemme parhaiden aurinkoenergiaratkaisuiden suunnittelussa.

Aurinkopaneelien toiminta lyhyesti

Aurinkopaneelijärjestelmä koostuu yleensä kahdesta pääkomponentista: aurinkokennoista ja invertteristä. Aurinkokennojen sisällä pii reagoi auringonvalon kanssa, mikä synnyttää sähkövirtaa järjestelmän sisällä.

Reaktion tuottama virta on kuitenkin tasavirtaa, mikä ei itsessään sovellu käytettäväksi sähkölaitteiden ja kodin sähköverkon kanssa. Invertteri on tähän ratkaisu – laite joka muuttaa tasavirran sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi ja säännöstelee virran kulkua kodin sähköverkkoon.

Kun järjestelmä tuottaa sähköä, syöttää invertteri itse tuotettua sähköä sähköverkkoon käyttötarpeen mukaan. Vasta siinä vaiheessa kun tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta, käyttävät kodin sähkölaitteet ostosähköä.

Pienennä sähkölaskuasi – Säästä pitkä penni

Aurinkopaneelien pääasiallinen tehtävä on korvata ostosähköä itse tuotetulla sähköllä. Tämän vuoksi aurinkopaneelit ovat loistava valinta omakotitaloon, jossa vuosittainen sähkönkulutus on suurempi.

Näiden järjestelmien toiminta perustuu aurinkoenergian keräämiseen ja sen muuttamiseen sähköksi, jota voidaan hyödyntää kodin sähkölaitteissa. Kun käytät jotain sähkölaitetta, käyttää laite ensisijaisesti paneelien tuottamaa sähköä niin kauan kuin sitä riittää.

Kesäisin aurinkopaneelien tuotto riittää usein kattamaan kodin sähkönkulutuksen kokonaisuudessaan. Myös talvella aurinkopaneelit toimivat Suomessa tuottaen sähköä vastoin yleistä harhaluuloa. Kun sähköntuotto ylittää kulutuksen, syntyy niin kutsuttua ylijäämätuottoa.

Tätä ylijäämätuottoa ei missään nimessä kannata heittää hukkaan, vaan suosittelemme sopimaan oman sähköyhtiösi kanssa ylijäämäsähkön myynnistä. Tämä tarkoittaa, että kesäisin sähkölaskusi ovat miinusmerkkisiä, ja sähköyhtiö maksaa sinulle verkkoon syötetystä sähköstä.

Toinen vaihtoehto on tehdä niin kutsuttu virtuaaliakkusopimus. Virtuaaliakkusopimuksessa ylijäämäsähköä ei hyvitetä rahana, vaan ilmaisena sähkönä pimeämpinä ajankohtina, jolloin aurinkopaneelin tuotto ei riitä kattamaan kulutusta. Jos voimalan tuotto ylittää vuosittaisen sähkönkulutuksen, mahdollistaa virtuaaliakku energiaomavaraisuuden. Täysi energiaomavaraisuus vaatii kuitenkin ylimitoitetun järjestelmän, jolloin alkuinvestointi voi kasvaa suuremmaksi pidentäen investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Mahdollisuus myydä ylijäämätuottoa tekee aurinkopaneeleista entistä kannattavampia omakotitaloissa.

Aurinkopaneelit ovat erittäin pitkäikäisiä, joten ne maksavat itsensä takaisin tilanteesta riippuen 7-15 vuodessa. Takaisinmaksuaikaan vaikuttaa järjestelmän koko ja hinta sekä kodin sähkönkulutus. Kun järjestelmä on mitoitettu vastaamaan omaa sähkönkulutusta, maksaa investointi itsensä takaisin jo alle 10 vuodessa.

Muista, että aurinkopaneelien asennus oikeuttaa vuosittaiseen kotitalousvähennykseen, mikä tarkoittaa pienempää alkuinvestointia ja lyhyempää takaisinmaksuaikaa.

Aurinkoenergia on ekologista

Siirtyminen aurinkosähköön on suurin ekoteko, minkä yksittäinen kotitalous voi tehdä. Aurinkopaneelien käytöstä ei synny lainkaan päästöjä. Kun tuotat itse täysin päästötöntä energiaa, vähennät samalla tarvetta fossiilisille polttoaineille.

Vaikka aurinkopaneelien valmistus ei ole täysin päästötöntä, on tärkeä ottaa huomioon niiden pitkä käyttöikä. Niiden valmistamisen ympäristövaikutus jakautuu usealle vuodelle, ja ne tuottavat elinkaarensa aikana moninkertaisesti niiden valmistuksen kuluneen energiamäärän.

Näin ollen aurinkopaneelien asentaminen omakotitaloon on ympäristön kannalta vastuullinen valinta, ja suuri askel kohti kestävämpä tulevaisuutta, jossa voimme vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta sekä hillitä ilmastonmuutosta.

Aurinkopaneelit nostavat kotisi arvoa

Aurinkopaneelien hankinta on konkreettinen ja näyttävä tapa osoittaa koko kiinteistön energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Aurinkopaneelit katolla ovat merkki siitä, että kyseessä on energiatehokas koti jonka energiankulutus on saatu mahdollisimman matalaksi.

Koska aurinkopaneelit ovat tänä päivänä entistä suositumpia, on hyvinkin todennäköistä että aurinkopaneelien arvo säilyy, tai jopa nousee talon myyntihinnassa. Asunnonostajat arvostavat energiatehokkuutta ja vihreitä arvoja, minkä vuoksi aurinkopaneeleilla varustetut kiinteistöt nousevat usein pinnalle asuntomarkkinoilla.

Asunnon hintaa ei vaikuta ainoastaan kasvava kysyntä, vaan myös korkeampi energialuokitus. Aurinkopaneelien myötä kotisi energiatehokkuus voi kasvaa jopa kymmeniä prosentteja.

Aurinkopaneelit nostavat tutkitusti kiinteistön arvoa.

Tuet ja avustukset

Aurinkopaneelien hankinta omakotitaloon on suuri investointi tulevaisuuteen, jonka hinta voi ensisilmäyksellä hirvittää. Investointiin on kuitenkin saatavilla erilaisia tukia ja avustuksia, jotka keventävät hankintahintaa.

Voit hyödyntää aurinkopaneelien hankintaan vuosittaisen kotitalousvähennyksen, joka kattaa 40 prosenttia työn osuudesta. Jos kiinteistöllä on useampi omistaja, voitte saada tuplahyödyn, sillä kotitalousvähennys on henkilökohtainen eikä talokohtainen.

Voit myös hyödyntää ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) myöntämän energia-avustuksen. Olet oikeutettu ARA:n avustukseen mikäli kotisi energiatehokkuus paranee vähintään 44 prosenttia.

Yhteenveto – Aurinkopaneelit omakotitaloon on fiksu investointi

Aurinkopaneelit ovat taloudellisesti kannattava ja ympäristön kannalta vastuullinen ja kestävä sijoitus. Säästät samalla luontoa ja lompakkoasi, kun kotisi energiatehokkuus nousee täysin uudelle tasolle.

Aurinkopaneelit ovat pitkän ajan investointi, jotka ovat helppo asentaa, kestävät aikaa sekä tuottavat periaatteessa ilmaista sähköä jopa 30 vuoden ajan. Lisäksi aurinkopaneelien hankintaa tuetaan erilaisin tuin ja avustuksin, jotka madaltavat aurinkoenergiaan siirtymisen kynnystä entisestään.

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Paljonko maksaa aurinkopaneelit asennettuna?

Aurinkopaneelien hintaan vaikuttaa järjestelmän koko. Aurinkopaneelijärjestelmien hinnat vaihtelevat keskimäärin 3000-15000 euron välillä. Työn osuuteen voi hyödyntää vuosittaisen kotitalousvähennyksen.

Kannattaako hankkia aurinkopaneelit omakotitaloon?

Kyllä kannattaa. Aurinkopaneelit ovat taloudellinen ja ympäristöystävällinen investointi. Aurinkopaneeleilla pienennät sähkölaskujasi sekä hiilijalanjälkeäsi.

Toimiiko aurinkopaneelit talvella?

Talvikäytössä suuriin tuottoon vaikuttava tekijä on aurinkopaneelien suuntaus, koska aurinko paistaa talvella matalammalta. Kun aurinkopaneelit on suunnattu oikein, voidaan talvellakin saavuttaa merkittävää tuottoa.

Toimiiko aurinkopaneelit varjossa?

Nykyaikaiset aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös vähemmälläkin valomäärällä. Modernit aurinkopaneelit kytketään sarjaan, jolloin varjon osuminen yhteen paneeliin ei vaikuta muiden paneelien toimintaan.

Voiko aurinkopaneelit asentaa itse?

Aurinkopaneelien asennus on aina ammattilaisen hommaa, varsinkin kun kyseessä on sähköverkkoon kytkettävä järjestelmä. Pienemmän mökkijärjestelmä voi asentaa itse, kunhan omaa riittävästi kokemusta sähkötöistä ja katolla työskentelystä. Pientenkin järjestelmien kohdalla on järkevintä kääntyä aina ammattilaiseen puoleen.

Jaa artikkeli eteenpäin