Etusivu Ilmavesilämpöpumppu Ilma-vesilämpöpumpun yleisimmät ongelmat ja niiden korjaus
Työkaluja, jota vaaditaan VILPin korjaamiseen. Kuvituskuva.

Ilma-vesilämpöpumpun yleisimmät ongelmat ja niiden korjaus

Tästä artikkelista selviää mm.

Ilma-vesilämpöpumpun yleisimmät ongelmat ovat usein helposti korjattavissa, kun ennakoi ja reagoi ripeästi.

Ilmavesilämpöpumppujen suosio on ottanut uutta tuulta alleen vaihtelevien sähkön hintojen myötä. Yhä useampi talonomistaja on päivittänyt öljy- tai sähkölämmityksen tähän energiatehokkaampaan vaihtoehtoon.

Kuitenkin, kuten kaikissa muissakin teknisissä laitteissa, myös vesi-ilmalämpöpumpuissa on paljon liikkuvia osia, jotka voivat kulua ja vaatia huoltoa ajan mittaan.

Tässä artikkelissa käymme läpi ilmavesilämpöpumppujen yleisimmät ongelmat sekä vinkkejä niiden korjaamiseen ja ennaltaehkäisyyn. Kun tunnistat yleisimmät ongelmat ja osaat ennaltaehkäistä niiden syntymisen, maksimoit laitteesi käyttöiän sekä lyhennät investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Toimintahäiriöt ja tehon menetys

Ilmavesilämpöpumpun toiminta perustuu sen kykyyn muuttaa tiivistää ja siirtää ilman lämpöenergiaa vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vesi-ilmalämpöpumpun toimintahäiriöt ilmenevät usein heikentyneenä lämmitystehona. Toimintahäiriöiden taustalla voi olla useita syitä, kuten sähköviat ja komponenttien kuluminen.

VILPin menettässä tehoaan laite ei kykene tuottamaan riittävää lämmitystä tai viilennystä. Näissä tilanteissa on tärkeää tarkistaa muutamia perusasioita ennen ammattilaisen kutsumista. Varmista, että laite on kytketty päälle, tarkista termostaatin asetukset ja varmista, että kaikki ilmanvaihtoaukot ovat avoinna ja esteettömiä.

Voiko toimintahäiriön korjata itse?

Toimintahäiriöiden korjaaminen itse on usein rajallista.  Voit kuitenkin kokeilla tiettyjä toimenpiteitä ennen ammattilaisen kutsumista. Jos laite ei meinaa käynnistyä, tarkasta sulakkeet ja katkaisijat. Heikentyneen lämmitystehon taustalla voivat olla myös likaantuneet suodattimet ja ilmanvaihtoaukot, jotka voit puhdistaa helposti itse.

Milloin kutsua ammattilainen paikalle?

Vaikka pienemmät ongelmat voidaan ratkaista itse, on useissa tilanteisssa asiantuntijan apu välttämätöntä. Jos laite pitää epätavallisia ääniä, ei käynnisty lainkaan, tai epäilet orastavaa vikaa, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Asiantuntija pystyy diagnosoimaan ongelman, suorittamaan tarvittavat korjaukset ja varmistamaan, että järjestelmä toimii optimaalisesti. Suuri osa vioista kuuluu useimmiten takuun piiriin.

Ilmavesilämpöpumpun korjaaminen on ammattilaisen työtä. Älä yritä korjata laitetta itse – vältä suuremmat vauriot ja turvallisuusriskit kutsumalla ammattilainen paikalle.

Ilmavesilämpöpumppu pitää kovaa ääntä

Meluongelmat ovat toimintahäiriöiden ohella yleisimpiä ilmavesilämpöpumppujen haasteita. Ylimääräinen melu voi olla surinaa, vinkunaa ja pauketta.

Poikkeuksellinen kova meteli on aina merkki suuremmasta vauriosta kuten hajonneista komponeista, löysistä osista tai järjestelmän epätasapainosta.

Ensimmäinen askel on paikantaa melun lähde. Onko ääni peräisin sisä- vai ulkoyksiköstä? Onko melu jatkuvaa vai ajoittaista? Melun lähteen löytäminen auttaa paikantamaan taustalla vaikuttavan ongelman sekä suunnittelemaan mahdolliset korjaustoimet.

Voiko meluongelman korjata itse?

Harvoissa tapauksissa meluongelma on korjattavissa itse. Voit kokeilla puhdistaa suodattimet ja ilmanottoaukot tai tarkastaa, onko laite asennettu oikein. Tarkasta, että liitännät ja kytkökset on tehty oikein, eikä kumpikaan yksikkö heilu.

Milloin kutsua ammattilainen paikalle?

Meluongelman paikantaminen ja korjaaminen voi olla haastavaa kotikonstein. Sen sijaan että lähtisit avaamaan järjestelmää, vältä turvallisuusriskit ja kutsu kokenut ammattilainen paikalle. Ammattilainen voi tarkistaa järjestelmän, diagnosoida ongelman ja suorittaa tarvittavat korjaukset tai säädöt, jotta laite toimisi hiljaisemmin ja tehokkaammin.

Meluongelmat voivat olla häiritseviä ja ne voivat viitata vakavampiin ongelmiin ilma-vesilämpöpumpun toiminnassa. Oikea-aikainen reagoiminen ja asiantuntijan apu voivat estää pieniä ongelmia muuttumasta suuriksi ja kalliiksi korjauksiksi.

Jäätymisongelmat

Etenkin pohjoisemmissa osissa Suomea jäätymisongelmat ovat yleisiä haasteita. Ulkoyksikön jäätyminen esim. kondenssiveden huonosta ohjaamisesta johtuen voi heikentää lämmitystehoa, lisätä laitteen sähkönkulutusta sekä vahingoittaa laitetta.

Hyväkuntoinen ilmavesilämpöpumppu ei jäädy normaaliolosuhteissa, joten jäätymisen taustalla on aina jokin ongelma,  kuten huono ilmankierto, komponenttien toimintahäiriöt tai virheellinen asennus.

Voiko jäätymisongelman korjata itse?

Voit sulattaa jäätyneen ulkoyksikön esimerkiksi kuumalla vedellä. Ota huomioon, että sulattaminen ei poista jäätymisen aiheuttanutta ongelmaa. Tarkasta, että ilma kiertää vapaasti ulkoyksikön ympärillä, ja että laite on suojassa sääolosuhteilta.

Milloin kutsua ammattilainen paikalle?

Jos laite jäätyy toistuvasti, jos sulatusjärjestelmä ei toimi, tai jos huomaat jään tai huurteen kertyvän sisäyksikköön, on aika kutsua ammattilainen.

Jäätymisongelmat voivat olla merkki vakavammista ongelmista ja ne voivat johtaa kalliisiin korjauksiin, jos niihin ei puututa ajoissa. Asiantuntijan apu voi auttaa varmistamaan, että ilma-vesilämpöpumppu toimii tehokkaasti ja luotettavasti myös kylmien kuukausien aikana.

Ennaltaehkäisy ja huolto

Ilmavesilämpöpumppujen säännöllinen huolto on kriittisen tärkeää laitteen pitkäikäisyyden ja tehokkuuden kannalta. Huolto ei ainoastaan ehkäise potentiaalisia ongelmia ja vähennä ennenaikaista kulumista, vaan se myös varmistaa, että laite toimii mahdollisimman energiatehokkaasti. 

Säännölliseen huoltoon kuuluun suodattimien vaihto, ilmavirran tarkistus, kylmäaineen paineen tarkistus ja yleinen järjestelmän tarkastus.

Suodattimien vaihto tai puhdistus on yksi yksinkertaisimmista, mutta merkittävimmistä huoltotoimenpiteistä, jonka voit tehdä itse. Likaiset tai tukkeutuneet suodattimet voivat rajoittaa ilmavirtaa ja vähentää järjestelmän tehokkuutta, mikä voi johtaa lisääntyneeseen energiankulutukseen ja laitteen  kulumiseen.

Ilma-vesilämpöpumpun huolto ja ylläpito pitävät huolen, että laite toimii sujuvasti ja tehokkaasti läpi sen elinkaaren. Säännöllinen huolto ei ainoastaan paranna laitteen suorituskykyä ja tehokkuutta, vaan se myös pidentää sen käyttöikää ja voi estää kalliit korjaustoimenpiteet tulevaisuudessa.

  • Puhdista suodattimet tasaisin väliajoin
  • Pidä laite puhtaana mahdollisuuksien mukaisesti
  • Tilaa kausihuolto parin vuoden välein

Pidämme huolen ilmavesilämpöpumpustasi

Me Energy Centerillä emme ainoastaan asenna, vaan myös huollamme ilmavesilämpöpumppuja. Huoltopalvelumme kattaa säännölliset kausihuollot sekä yllättävien vikojen korjaamisen. Meillä on vankka kokemus erilaisten lämpöpumppujen kanssa työskentelystä, joten voit luottaa että laitteesi on hyvissä käsissä.

Reistaileeko ilmavesilämpöpumppusi? Pitääkö laite epämääräistä ääntä? Ota yhteyttä ja kutsu meidät paikalle, niin ongelma loppuu lyhyeen.

Jaa artikkeli eteenpäin