Etusivu Latauspiste Sähköauton lataus kotona – Näin onnistut
Sähköauton lataus kotona on tehokasta ja turvallista.

Sähköauton lataus kotona – Näin onnistut

Tästä artikkelista selviää mm.

Sähköautot ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Yhä useampi uuden auton ostaja päätyykin tähän ympäristöystävälliseen ja moderniin vaihtoehtoon. Sähköautojen yleistymisen taustalla on hintojen lasku sekä tekniikan kehittyminen – tavanomaisen polttomoottoriauton hinnalla saa tänä päivänä luotettavan sähköauton, jonka kantama riittää pidemmillekin matkoille.

Tällä hetkellä sähköautojen suurin ongelma on kuitenkin lataus. Pikalatausasemia on vain suuremmissa kaupungeissa, ja syrjäisemmillä seuduilla tämä voi muodostua esteeksi sähköauton hankinnalle.

Koska latausasemia ei ole aina saatavilla, ainoa vaihtoehto on usein kotilataus. Perinteisellä kaapelilla lataaminen on kuitenkin hitaampaa – voit joutua odottamaan yön yli ennen kuin pääset liikkeelle.

Tämän vuoksi tarjoamme laadukkaat ja tehokkaat sähköauton latausasemat, joilla lataat sähköautosi nopeasti ja kustannustehokkaasti. Jos omistat sähköauton, on laadukas kotilatausasema ehdoton hankinta. Sen sijaan että joudut pitämään autoasi yön yli kaapelin päässä, pääset jatkamaan matkaa parhaassa tapauksessa jopa alle tunnin latauksella.

Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin sähköauton kotilatausta, ja jaamme muutamia vinkkejä latausaseman hankintaan ja tehokkaaseen käyttöön. Jos olet etsimässä tehokasta latausratkaisua sähköautollesi, ota yhteyttä ja keskustellaan lisää tilanteestasi.

Energy Center tarjoaa tehokkaimmat ratkaisut jokaiselle lataajalle. Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua löytämään juuri sinulle sopivan latausratkaisun.

Sähköauton kotilatauksen edut

Kotilatauksen suurimmat edut ovat ehdottomasti sen helppous ja nopeus. Voit kytkeä autosi laturiin esimerkiksi yön yli tai työpäivän ajaksi, jolloin akku on täynnä, aina silloin kun sitä tarvitset. 

Kotilatauksen edut eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan helppouteen. 

Muita kotilatauksen tarjoamia etuja ovat muun muassa:

 • Kustannustehokkuus: Kotona lataaminen on pääsääntöisesti edullisempaa kuin julkisilla latausasemilla. Kotilatauksen hinta muodostuu alkuinvestoinnin lisäksi ainoastaan käytetystä sähköstä.
 • Mahdollisuus hyödyntää uusiutuvia energialähteitä: Jos kotonasi on aurinkopaneelit, voit hyödyntää niitä sähköautosi latauksilla. Latausasema yhdistettynä aurinkopaneeleihin mahdollistaa täysin päästöttömän ja lähestulkoon ilmaisen lataaminen.
 • Turvallisuus: Kotilatauspiste on turvallinen ja yksityinen, kun se asennetaan rakennus- ja turvallisuusmääräysten mukaisesti.
 • Esilämmitys: Latausasema mahdollistaa ajastetun esilämmityksen talvella. Älykkään järjestelmän ansiosta et joudu menemään jääkylmään autoon tai odottamaan auton lämpiämistä ennen liikkeellelähtöä.
 • Lataus Off-peak -aikoina: Älykäs latausasema seuraa sähkön hintaa reaaliaikaisesti. Kun sähkö on halvimmillaan, laite lataa täydellä teholla. Vastaavasti sähkön hinnan ollessa korkeammalla laite säännöstelee latausta.

Latauslaitteet

Sähköauton latauslaitteet voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: tasavirta- (AC) ja vaihtovirtalatureihin (DC). AC-laturit ovat usein edullisempia, mutta eivät mahdollista yhtä nopeaa latausta kuin kalliimmat DC-laturit. DC-laturien asennus voi olla hieman kalliimpaa, sillä ne voivat vaatia päivityksiä ja uudistuksia kodin sähköverkossa.

Latauslaitteen valinta

Kotilatauspistettä ei kannata valita sokkona. Ennen valintaa on tärkeä käydä läpi muutamia perusasioita, kuten auton latauskyky, kodin sähköverkon kapasiteetti sekä budjetti. Varmista myös, että laite täyttää kaikki standardit ja turvallisuusvaatimukset.

Me Energy Centerillä tarjoamme ainoastaan korkealaatuisimpia sertifioituja latausasemia jokaiseen tarpeeseen. Ota yhteyttä, ja aloitetaan yhdessä oman latausasemasi suunnittelu. Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan parhaan vaihtoehdon, joka vastaa tarpeitasi ja toiveitasi.

Latausaseman asennus

Latausaseman asennus tulisi suorittaa ainoastaan ammattilaisen toimesta. Asennus on vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, joten käänny suosiolla asianmukaiset luvat omaavan ammattilaisen puoleen.

Tärkeä vaihe latausaseman asennuksesssa on parhaan sijainnin suunnittelu. Latausaseman tulisi olla riittävän tilavalla paikalla, jotta laturin käyttö olisi mahdollisimman jouhevaa. Varmista myös, että latauskaapeli ei aiheuta kompastumisvaaraa käytön aikana.

Sähköauton lataus aurinkopaneeleilla

Tiesitkö, että voit hyödyntää aurinkoenergiaa sähköautosi lataukseen? Modernit kotilatausasemat voidaan kytkeä aurinkovoimalaan, jolloin laturi hyödyntää puhdasta aurinkoenergiaa niin kauan kuin tuottoa riittää.

Aurinkosähkö on uusiutuvaa sekä edullista energiaa, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon verkkovirralle. Aurinkoenergialla lataaminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös taloudellista.

Sähköauton lataaminen aurinkoenergialla voi madaltaa sähköauton käyttökustannuksia.

Ota kuitenkin huomioon, että kotilatausaseman kytkeminen aurinkovoimalaan vaatii asiantuntevaa suunnittelua ja asennusta, jotta järjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Kysy rohkeasti lisää, asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan.

Kun harkitset sähköauton latausta aurinkopaneeleilla, ota huomioon ainakin:

 • Aurinkopaneelien kapasiteetti: Varmista, että aurinkovoimalasi tuotanto rittää kattamaan sähköauton lataamisen. Huomioi aurinkopaneelien suunnitteluvaiheessa sähköauton latauksen vaatimukset.
 • Energian varastointi: Ylimääräinen tuotto voidaan varastoida akkuihin, jolloin voit ladata sähköautoasi myös pimeämpinä ajankohtina.
 • Ylläpito: Vaikka aurinkopaneelit ovat käytännössä täysin huoltovapaita, on tärkeä varmistaa, että aurinkopaneelit pysyvät puhtaana. Roskat, lika ja muut epäpuhtaudet paneelin pinnalla heikentävät tuottoa, mikä näkyy suoraan lataustehossa.

Sähköauton lataus voimavirtapistokkeesta

Sähköautojen lataus voimavirtapistokkeesta on noussut keskeiseksi seikaksi, kun pohditaan tehokkainta keinoa ladata sähköautoa kotona. Myös kolmivaihevirtana tunnettu 400 voltin voimavirta on useissa tapauksissa perinteistä 230 voltin verkkovirtaa nopeampi keino sähköauton lataukseen.

Voimavirtalataus mahdollistaa sähköauton lataamisen lyhyemmässä ajassa ilman ongelmia sähköverkolle ja latauslaitteistolle.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että kaikki sähköautomallit eivät ole yhteensopivia voimavirran kanssa. Varmista, että autosi tukee voimavirtaa ennen latauspisteen hankkimista. Sen lisäksi useassa kodissa tai taloyhtiössä ei ole valmiina voimavirtaliitäntää, jolloin sen järjestäminen voi vaatia sähkötöitä ja lisäinvestointeja.

Voimavirtalatauksen edut:

 • Nopeampi lataus
 • Lataus on energiatehokkaampaa ja edullisempaa
 • Voimavirta aiheuttaa vähemmän hukkaenergiaa kuin perinteinen verkkovirta

Vaikka sähköauton lataaminen voimavirtapistokkeesta on tehokasta, varmista sähköauton, latausaseman ja sähköliitäntöjen yhteensopivuus etukäteen.

Yhteenveto – Toteuta sähköauton lataus kotona oikein

Sähköauton kotilatauksen suunnittelussa on useita tärkeitä seikkoja, joita on otettava huomioon. Ensinnäkin, latauslaitteen valinnassa on otettava huomioon sekä auton latauskyky että omat lataustarpeet. On tärkeää valita laite, joka tarjoaa riittävän latausnopeuden ja on samalla taloudellisesti ja teknisesti kannattava ratkaisu.

Toiseksi, latauslaitteen on oltava turvallinen. Tämä tarkoittaa, että laitteen on oltava hyväksytty ja testattu, ja sen asennuksen tulee tapahtua ammattilaisen toimesta. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että laturi on suojattu sääolosuhteiden varalta.

Kolmanneksi, on syytä huomioida, että lataus vaikuttaa sähkönkulutukseen, joten on tärkeää ymmärtää kuinka ladata sähköautoa kustannustehokkaasti.

Jos sähkösopimuksesi ei ole kiinteähintainen, on fiksua seurata sähkön hintakehitystä, ja oppia tunnistamaan ajankohdat jolloin sähkö on halvempaa. Esimerkiksi yöllä lataaminen tulee usein halvemmaksi kuin päivällä. Oikein ajoitettu lataus auttaa säästämään energiaa.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko sähköauton ladata tavallisesta pistorasiasta?

Sähköauton lataaminen tavallisesta pistorasiasta ei ole suositeltavaa piilevän turvallisuusriskin vuoksi. Minimoi turhat riskit, ja investoi kunnon latausasemaan.

Paljonko maksaa sähköauton latauspiste kotiin?

Sähköauton lataaminen tavallisesta pistorasiasta ei ole suositeltavaa piilevän turvallisuusriskin vuoksi. Minimoi turhat riskit, ja investoi kunnon latausasemaan.

Voiko sähköautoa ladata joka päivä?

Sähköauton latausväli riippuu käytöstä ja akun kapasiteetista. Voit huoletta ladata sähköautoasi päivittäin. Muista kuitenkin, ettei akkua kannata päästää tyhjentymään.

Jaa artikkeli eteenpäin