Etusivu Aurinkopaneelit Toimiiko aurinkopaneelit Suomessa? Kuusi myyttiä aurinkoenergian käytöstä pohjoisessa
Toimiiko aurinkopaneelit Suomessa?

Toimiiko aurinkopaneelit Suomessa? Kuusi myyttiä aurinkoenergian käytöstä pohjoisessa

Tästä artikkelista selviää mm.

Toimiiko aurinkopaneelit Suomessa? Voiko se edes olla mahdollista?

Aurinkopaneelit ovat tärkeässä roolissa uusiutuvan ja puhtaan energian kehityksessä. Ne edustavat täysin uutta teknologiaa, joka pyrkii vähentämään riippuvuuttamme fossiilisista energialähteistä. Viime vuosina aurinkopaneelien suosio on kasvanut myös Suomessa yhä useamman talonomistajan siirtyessä aurinkoenergiaan.

Usealla talonomistajalla herää kuitenkin kysymys: Toimiiko aurinkopaneelit Suomessa? Vaikka Suomen ilmasto ja sijainti tuovat mukanaan haasteita aurinkoenergialle, ovat ne nykytekniikalla täysin selätettävissä. Joka tapauksessa tiettyjä myyttejä ja väärinkäsityksiä esiintyy edelleen.

Tässä artikkelissa käymme läpi kuusi yleisintä aurinkoenergiaan liittyvää myyttiä ja väitettä, ja tarjoamme niihiin faktapohjaiset perustelut. Tarkastelemme erityisesti aurinkopaneelien toimintaa ja tehokkuutta Suomen olosuhteissa sekä paneelien soveltuvuutta erityyppisiin kiinteistöihin omakotitaloista rivitaloihin.

Väite: Aurinkopaneelit eivät tuota talvella

Ehdottomasti yleisin aurinkopaneeleihin liittyvä myytti on se, etteivät ne toimisi talvella. Ymmärrämme, että kolme pimeää kuukautta eivät kuulosta houkuttelevalta aurinkopaneelien hankintaa ajatellen. Todellisuudessa talven pimeät kuukaudet eivät ole este aurinkoenergian tehokkaalle hyödyntämiselle.

Kun puhutaan aurinkopaneelien toimivuudesta talviaikaan, on tärkeä ymmärtää, että aurinkopaneelit tuottavat energiaa auringonvalosta, ei lämmöstä. Vaikka talvella on kylmä ja päivät lyhyempiä, riittää kirkkaana päivänä auringonvalo sähkön tuottamiseen. Kevättalvella aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan, kun hanki heijastaa valoa entisestään.

Toinen yleinen talveen liittyvä olettamus on se, että kylmä ilma heikentäisi aurinkopaneelien tehoa ja toimintaa. Päinvastoin, kylmä sää estää aurinkopaneelien lämpiämisen ja ylikuumenemisen, jolloin laite toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan kevättalvella, jolloin paneelit pysyvät viileänä ja lumi heijastaa auringonvaloa.

Kokonaisuudessaan talvikuukausien tuotto jää kuitenkin reilusti alle puoleen kesäkuukausien tuotosta. Tässä pitää ottaa huomioon, että kesällä syntyy ylijäämätuottoa, joka voi kompensoida pimeämpien kuukausien matalampia lukemia. Perinteisin tapa on myydä ylijäämäsähkö, mutta tänä päivänä sähköä on mahdollista myös varastoida verkkoon talvea varten. Myynnin ja varastoinnit ansiosta voit säästää sähköä myös talvella.

Virtuaaliakulla hyödyt aurinkoenergiasta koko vuoden.

Väite: Aurinkopaneelit eivät maksa itseään takaisin Suomessa

Myytti, että aurinkopaneelit eivät ole taloudellisesti kannattavia Suomessa on toinen yleinen käsitys, joka ei pidä paikkansa. Väittämän taustalla on pimeän talven lisäksi suuri alkuinvestointi. Vaikka aurinkopaneelit vaativat hieman suuremman investoinnin, ovat ne kannattava sijoitus kun huomioidaan koko järjestelmän elinkaari.

Aurinkopaneelit tuottavat merkittäviä säästöjä sähkölaskuihin. Oikein mitoitettu järjestelmä kattaa jopa 30 prosenttia tai enemmänkin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Ota myös huomioon, että aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet vain murto-osaan siitä, mitä varhaisimmat järjestelmät 20 vuotta sitten kustansivat. Vielä 2000-luvulla aurinkopaneelit olivat kalliita, eivätkä läheskään yhtä tehokkaita kuin tänä päivänä. Silloin niitä pidettiin enemmänkin ylellisyystuotteina kuin taloudellisesti kannattavana investointina.

Kehittynyt tekniikka ja edullisemmat hankintahinnat tekevät aurinkopaneeleista entistä kannattavamman ja houkuttelevamman sijoituksen, joka voi maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa. Modernit aurinkopaneelit tuottavat sähköä ympäri vuoden, myös pilviselläkin säällä, jolloin nautit itse tuotetusta sähköstä ja mittavista säästöistä koko vuoden ympäri.

Yhteenvetona: Modernit aurinkopaneelit ovat kustannustehokkaita ja soveltuvat erinomaisesti Suomen olosuhteisiin. Vielä 20 vuotta tilanne oli eri, mutta tänä päivänä voidaan puhua taloudellisesti fiksusta investoinnista, joka maksaa itsensä takaisin. Investoinnin realisoinnin jälkeen järjestelmä tuottaa puhdasta voittoa.

Väite: Aurinkopaneelit vaativat jatkuvaa huoltoa

Yllättävän yleinen väärinkäsitys liittyy aurinkopaneelien huoltoon. Monet saattavat olettaa, että aurinkopaneelit vaativat toimiakseen säännöllistä ja monimutkaista huoltoa. Ymmärrämme, että aurinkopaneelit voivat kuulostaa monimutkaisilta laitteilta, mikä luo virheellisen kuvan niiden huoltotarpeesta.

Todellisuudessa aurinkopaneelit ovat käytännössä täysin huoltovapaita. Aurinkopaneelit valmistetaan kestävistä materiaaleista, ja niissä ei ole juurikaan kuluvia osia. Niin kauan kuin järjestelmä on asennettu oikein, ovat viat ja ongelmat harvinaisia.

Aurinkopaneeleita ei myöskään tarvitse puhdistaa muulloin kuin poikkeustapuksissa. Paneelit ovat liukkaita ja ne lämpiävät käytössä, minkä vuoksi esimerkiksi lumi valuu paneelin päältä itsestään. Jos paneelien päälle pääsee kertymään likaa tai roskia, huuhtelee sade pinnat puhtaiksi.

Paneelit kannattaa kuitenkin tarkastuttaa ammattilaisella muutaman vuoden välein. Säännölliset tarkastukset pitävät huolen, että järjestelmä toimii niin kuin pitääkin. Tarkastus auttaa myös tunnistamaan alkavat ongelmat ennen niiden leviämistä.

Väite: Aurinkoenergia ei ole luotettavaa Suomessa

Yksi yleisimmistä väittämistä mitä kuulemme on se, ettei aurinkopaneelit olisi luotettavia Suomessa. Tämä perustuu usein siihen oletukseen, että aurinkoenergian tuotto ei olisi tasaista johtuen vuodenajoista ja vaihtelevista sääolosuhteista. Tosiasia kuitenkin on, että vaikka tuotanto voi vaihdella, on se ennustettavissa ja luotettavaa.

Aurinkopaneelit tuottavat eniten sähköä kesäaikaan. Tällöin sähköntuotanto usein ylittää kiinteistön tarpeen. Ylijäämäsähköllä voi kompensoida talven heikompaa tuottoa, mikä tarkoittaa parempia vuosisäästöä ja helpottaa niiden ennustamista.

Panostamalla laadukkaisiin aurinkopaneeleihin voit olla varma, että järjestelmä on luotettava ja tuottaa luvatun määrän energiaa.

Väite: Aurinkopaneelit ovat rumia ja laskevat talon arvoa

Monet aurinkopaneeleita harkinneet ovat huolissaan, että aurinkopaneelit pilaavat rakennuksen estetiikan ja laskevan sen arvoa.

Nykyaikaiset aurinkopaneelit on suunniteltu mahdollisimman huomaamattomiksi. Ne sulautuvat osaksi kattoa. Useat aurinkopaneelit ovat saatavilla eri väreissä, joten voit valita sellaisen, joka sopii parhaiten kotisi ja kiinteistösi tyyliin.

Toiseksi, useissa tapauksissa aurinkopaneelit eivät ainoastaan säilytä kiinteistösi arvoja, vaan voivat jopa nostaa sitä. Monet talon ostajat arvostavat energiatehokkaita ja ekologisia ratkaisuja, minkä vuoksi aurinkopaneelit ovat erinomainen myyntivaltti.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että aurinkopaneeleilla varustetut kiinteistöt voivat myydä nopeammin ja korkeammalle hinnalla kuin vastaavat kiinteistöt ilman paneeleita.

Aurinkopaneelit ovat taloudellisesti kannattava investointi vaikka olisit myymässä kiinteistöt tulevaisuudessa. Investoinnin arvo säilyy tai jopa nousee talon myyntihinnassa

Väite: Aurinkopaneelien käyttöikä on liian lyhyt Suomen olosuhteissa

Kuudes ja viimeinen myytti koskee aurinkopaneelien käyttöikää. Useat saattavat olettaa, että aurinkopaneelit eivät kestä Suomen vaihtelevia olosuhteita, jolloin järjestelmän elinkaari ei riitä investoinnin realisointiin.

Aurinkopaneelit on suunniteltu kestävään haastaviakin sääolosuhteita. Modernit paneelit valmistetaan jykevistä materiaaleista, jotka kestävät paksummatkin lumimassat.

Suuri osa aurinkopaneelivalmistajista myöntää paneeleilleen 25 vuoden tuottavuustakuun. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä tuottaa vähintään 80 prosenttia luvatusta tehostaan 25 vuoden ajan. Kun tuottavuustakuu umpeutuu, ei paneelien tuotto lopu kuin seinään, vaan hiipuu pikkuhiljaa tuottaen energiaa vielä useiden vuosien ajan. Hyvin asennettu järjestelmä voi toimia jopa 50 vuoden ajan.

Kokonaisuudessaan, vaikka Suomen sääolosuhteet voivat olla haasteellisia, ovat aurinkopaneelit suunniteltu kestämään nämä vaihtelevat olosuhteet ja tuottamaan puhdasta energiaa vuosikymmenten ajan.

Yhteenveto – Aurinkopaneelit Suomessa

Vaikka Suomen pitkä talvi ja vaihtelevat sääolosuhteet muodostavat omat haasteensa aurinkopaneeleille, ovat ne tänä päivänä kustannustehokas ja realistinen energiaratkaisu. Näiden kuuden myytin murtaminen auttaa ymmärtämään aurinkoenergian täyden potentiaalin ja mahdollisuudet myös pohjoisessa.

Jaa artikkeli eteenpäin