Etusivu Aurinkopaneelit Aurinkopaneelien tuotto – Nämä seikat vaikuttavat
Aurinkopaneelit Suomessa omakotitalon katolla talviaikaan

Aurinkopaneelien tuotto – Nämä seikat vaikuttavat

Tästä artikkelista selviää mm.

Kuinka suuri on aurinkopaneelien sähkön tuotto Suomessa? Mitkä tekijät vaikuttavat aurinkopaneelien tuotantotehoon? Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin aurinkopaneelien sähkön tuotantoon sekä vastaamme ikuiseen kysymykseen: Kannattaako hankkia aurinkopaneelit Suomessa?

Aurinkopaneelit ovat trendikäs ja ekologinen tapa tuottaa käyttösähköä kodin tarpeisiin. Paneelit tarjoavat mahdollisuuden laskea sekä sähkölaskuja että kodin hiilijalanjälkeä.

Suomen sijainti ja pitkät talvet herättävät kuitenkin paljon kysymyksiä aurinkopaneelien tuottoon ja hyötyyn liittyen. Moni talonomistaja on pohtinut, riittääkö aurinkopaneelien tuotto Suomen kylmissä ja pimeissä olosuhteissa.

Vielä reilu 15 vuotta sitten aurinkopaneelit olivat vasta alkutekijöissään, ja niitä pidettiin kalliina ylellisyystuotteina. Varhaisimpien aurinkopaneelien hyötysuhde oli vain murto-osan verrattuna moderneihin järjestelmiin, ja aurinkopaneelien käyttö Suomessa oli käytännössä mahdotonta.

Tänä päivänä tilanne on kuitenkin toinen. Modernit aurinkopaneelit ovat erittäin tehokkaita, ja kykenevät tuottamaan energiaa myös pienemmällä valomäärällä. Kehityksen myötä aurinkopaneelit toimivat Suomessa yhtä tehokkaasti kuin muuallakin Euroopassa, ja mahdollistavat jopa kymmenien prosenttien säästöt vuosittaisessa sähkönkulutuksessa.

Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin aurinkopaneelien tuottoon, sekä seikkoihin, jotka voivat vaikuttaa aurinkopaneelien sähkön tuotantoon. Jaamme samalla hyödyllisiä vinkkejä, joilla voit maksimoida aurinkovoimalasi tuoton.

Aurinkopaneelit Suomessa omakotitalon katolla talviaikaan

Kiinnostaako aurinkopaneelien hankinta? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaamme, ja keskustellaan tarkemmin aurinkoenergian hyödyntämisestä juuri sinun kotonasi.

Paljonko modernit aurinkopaneelit tuottavat sähköä?

Aurinkopaneelien sähköntuotantoon vaikuttaa useat tekijät, kuten paneelien malli, valmistaja, sijainti sekä alueen sääolosuhteet.

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että normaaliolosuhteissa yhden neliömetrin kokoinen aurinkokenno tuottaa noin 150 – 200 kWh vuodessa. Esimerkiksi 10 neliömetrin järjestelmä kykenee tuottamaan noin 1500 – 2000 kWh vuodessa. Nämä lukemat ovat kuitenkin suuntaa antavia, ja paneelien todellinen tuotto riippuu aina mallista ja olosuhteista.

Aurinkopaneelit mitoitetaan omakotitaloihin usein kattamaan noin 30 prosenttia vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Jos sääolosuhteet ovat suotuisat ympäri vuoden, voi tuotanto kattaa lähes puolet sähköntarpeesta. 30 prosentin nyrkkisääntö on kuitenkin tapauskohtainen, ja voi vaihdella merkittävästi kohteesta ja vuodesta riippuen.

Kuinka maksimoida aurinkopaneelien tuotto?

Aurinkopaneelien tuoton maksimointi vaatii huolellisen suunnittelun ja ammattitaitoisen asennuksen. Ensiaskel on valita laadukkaat paneelit, joilla on korkea hyötysuhde. Suunnittelu kannattaakin toteuttaa yhteistyössä asiantuntijan kanssa, joka osaa suositella kohteeseen parhaiten sopivimmat paneelit.

Kun valitset luotettavan asentajan ja tunnetun brändin aurinkopaneelit, saat usein kestävämmän ja huoltovapaamman ratkaisun.

Toinen merkittävä tekijä paneelien tuoton kannalta on niiden sijoittelu. Aurinkokennot tulisi sijoittaa katolle niin, että paneelit saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa pitkin päivää. Paras paikka aurinkopaneeleille on usein katon etelänpuoleinen lape, sillä Suomessa aurinko nousee idästä ja laskee länteen kiertäen etelän kautta.

Asennuksen jälkeen voit vaikuttaa aurinkopaneelien tuottoon pitämällä ne puhtaina roskista, oksista, lehdistä ja muista epäpuhtauksista. Katolle kuulumaton tavara voi heikentää aurinkopaneelien hetkellistä tuottoa, sekä pahimmassa tapauksessa vaurioittaa paneelin pintaa.

Näin maksimoit aurinkopaneelien sähköntuotannon:

  • Valitse laadukkaat aurinkopaneelit luotetulta ja tunnetulta valmistajalta
  • Suunnittele järjestelmä yhdessä asiantuntijan kanssa
  • Huolla ja puhdista paneelit säännöllisesti
  • Sijoita aurinkopaneelit paikkaan, jossa ne saavat runsaasti auringonvaloa. Jos asennat paneelit esimerkiksi mökille, avoimet pihamaat ovat oiva paikka.
  • Asenna aurinkopaneelit mahdollisimman kauas korkeista puista tai rakennuksista

Kannattaako hankkia aurinkopaneelit Suomessa?

Aurinkopaneelien hankinta Suomessa voi edelleen arveluttaa ja herättää kysymyksiä. Vaikka Suomessa talvi vie suuren osan vuodesta, paistaa aurinko kesäisin aamusta iltaan. Nykyaikaiset paneelit ovat kuitenkin niin tehokkaita, että kevät-kesäajan sähköntuotanto riittää kattamaan pimeiden kuukausien heikomman tuoton. Aurinkopaneeleilla voi pitkälle syksyyn vielä ladata vaikkapa sähköautoa.

Pimeästä talvesta huolimatta aurinkopaneelien tuotto ei jää pyöreään nollaan talviaikaan. Nykyaikaiset monikidepaneelit tuottavat sähköä myös hämärässä valossa. Vaikka luulisi, että kesällä tuotto on korkeimmillaan, saavutaan suurin tuotto usein kevättalvella, jolloin luminen maa heijastaa auringonvaloa, eivätkä paneelit pääse ylikuumenemaan.

Taloudellinen näkökulma aurinkopaneelien hankintaan

Aurinkopaneelien hankintahinta voi aluksi kuulostaa suurelta. Alkuinvestointi koostuu itse järjestelmästä sekä asennuksesta ja suunnittelusta.

On hyvä ottaa huomioon, että vaikka aurinkopaneelien hankinta lohkaisee aluksi loven lompakkoon, on kyseessä investointi, joka ajan myötä maksaa itsensä takaisin. Takaisinmaksuaika vaihtelee noin 7 ja 15 vuoden välillä. Koska aurinkopaneelit ovat erittäin pitkäikäisiä, tuottavat ne takaisinmaksun jälkeen puhdasta voittoa vielä vuosien ajan.

Yhteenveto – Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä Suomessa?

Vaikka Suomen talvet ovat pimeitä, kesäkuukausina aurinkopaneelit tuottavat sähköä tehokkaasti pitkien valoisien päivien ansiosta. Keskimääräinen tuotto riippuu paneelien kapasiteetista ja sijoittelusta, mutta yleisesti ottaen Suomessa voidaan odottaa noin 800-1,200 kWh vuodessa per asennettu kWp.

Mikä on aurinkopaneelien takaisinmaksuaika Suomessa?

Takaisinmaksuaika riippuu monista tekijöistä, kuten paneelien hinnasta, asennuskustannuksista sekä tuotetun sähkön määrästä. Yleensä takaisinmaksuaika Suomessa on noin 7-15 vuotta.

Voinko saada tukea tai avustusta aurinkopaneelien hankintaan?

Kyllä, voit hyödyntää vuosittaisen kotitalousvähennyksen aurinkopaneelien hankintaan. Kotitalousvähennyksen tarkemmat tiedot löydät Verohallinnon sivuilta.

Toimiiko aurinkopaneelit talvella?

Kyllä, aurinkopaneelit toimivat myös talvella, vaikka tuotto onkin kesää pienempi. Lumi voi peittää paneelit, mutta selkeinä päivinä ne tuottavat sähköä yhtä tehokkaasti tai jopa tehokkaammin kuin kesällä.

Kuinka kauan aurinkopaneelit tuottavat sähköä?

Useimmat aurinkopaneelit on suunniteltu kestämään 25-30 vuotta tai jopa kauemmin. Tehotakuu on yleensä noin 80% alkuperäisestä tehosta 25 vuoden käytön jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos tuotan enemmän sähköä kuin käytän?

Jos järjestelmäsi tuottaa enemmän sähköä kuin käytät, ylimääräinen sähkö voidaan usein myydä takaisin sähköverkkoon.

Lue myös: Akusto vai invertteri?

Jaa artikkeli eteenpäin