Etusivu Lämmitys Maalämmön hinta – Paljonko maksaa maalämpö asennettuna?
Maalämmön ohjauspaneeli

Maalämmön hinta – Paljonko maksaa maalämpö asennettuna?

Tästä artikkelista selviää mm.

Maalämpö on noussut yhdeksi suosituimmista lämmitysmuodoista Suomessa. Yhä useampi talonomistaja onkin päivittänyt vanhan lämmitysjärjestelmänsä moderniin maalämpöpumppuun. Kun puhutaan maalämmön hankinnasta, yksi ensimmäisistä kysymyksistä on usein laitteen ja asennuksen hinta.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä maalämpöjärjestelmän hankinta todella maksaa asennettuna ja mitkä tekijät vaikuttavat kokonaiskustannuksiin.

Paljonko maalämpö maksaa?

Omakotitaloissa maalämmön asennuskustannukset vaihtelevat noin 12 000 ja  20 000 euron välillä, kun taas suuremmissa kiinteistöissä, kuten rivitaloissa ja kerrostaloissa, kustannukset voivat olla huomattavasti korkeammat.

Hinta on kuitenkin tapauskohtainen, tarkemman hinnan saat pyytämällä tarjouksen.

Milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin?

Maalämpö maksaa itsensä takaisin keskimäärin 10 vuodessa.

Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika lasketaan vertaamalla sen hankinta- ja käyttökustannuksia säästöihin, jotka syntyvät vähentyneistä lämmityskustannuksista. Vaikka maalämpö vaatii alkuinvestoinnin, se on pitkällä aikavälillä kustannustehokas, sillä se vähentää lämmityskustannuksia ja on energiatehokas. Maalämmön takaisin maksuaika on samaa luokkaa kuin ilmavesilämpöpumpulla.

Takaisinmaksun jälkeen maalämpöpumppu tuottaa puhdasta voittoa vielä vuosien ajan. Kokonaisssäästöt voivat nousta 20 000 – 25 000 euroon saakka.

Maalämpöpumpun hintaan vaikuttavat tekijät

Maalämpöpumpun hankintahintaan vaikuttavat useat seikat, jotka määrittävät lopulliset kokonaiskustannukset. Hinnan muodostumisen ymmärtäminen auttaa tekemään tietoon perustuvan ostopäätöksen.

Maalämpöpumpun kapasiteetti on yksi keskeisistä hintaan vaikuttavista tekijöistä. Järjestelmän mitoitus perustuu kiinteistön kokoon ja lämmitystarpeeseen. Suurempia tiloja tai korkeampaa lämmitystarvetta varten tarvitaan tehokkaampi laite, mikä nostaa hankintahintaa. Oikean kokoinen pumppu on avainasemassa, sillä liian pieni pumppu ei pysty tuottamaan riittävästi lämpöä, kun taas liian suuri pumppu voi olla energiatehottomampi ja kalliimpi ylläpitää.

Maalämpökaivon porauksen syvyys ja laatu ovat myös merkittäviä hintaan vaikuttavia tekijöitä. Syvempi poraus tarkoittaa yleensä korkeampia kustannuksia, mutta tarjoaa samalla tehokkaamman ja luotettavamman lämmitysratkaisun. Porauksen hinta riippuu sijainnista, maaperän laadusta ja porakaivon syvyydestä.

Näiden tekijöiden huomioon ottaminen auttaa hahmottamaan, miksi maalämpöpumpun hinnat vaihtelevat ja mitä odottaa, kun suunnittelee maalämpöjärjestelmän hankintaa.

Tuet ja kannustimet

Valtio ja viranomaiset tarjoavat erilaisia tukia ja kannustimia maalämpöjärjestelmän hankintaan. Voit käyttää maalämmön hankintaan vuosittaisen kotitalousvähennyksen, joka on korkeintaan 2 250 euroa per henkilö. Jos kiinteistön omistaa pariskunta, on hyöty kaksinkertainen, sillä vähennys on henkilökohtainen.

Jos hankit maalämmön öljylämmityksen tilalle, voit hakea ELY-keskuksen avustusta öljylämmityksestä luopumiseen. Tuen määrä on 4000 euroa, kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun.

Molemmat tukimuodot keventävät merkittävästi maalämmön alkuinvestointia.

Maalämmön asennusprosessi ja sen kustannukset

Maalämmön asennus on monivaiheinen prosessi, joka vaikuttaa merkittävästi kokonaiskustannuksiin. Asennus alkaa maalämpökaivon porauksella, joka on yksi kalleimmista osista koko hankkeessa. Porauksen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten maaperän laadusta, porattavan syvyyden ja sijainnin mukaan.

Asennusprosessiin kuuluu myös maalämpöpumpun ja lämmönjakojärjestelmän asentaminen. Tämä vaihe vaatii ammattitaitoista asennustyötä, joka varmistaa, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Asennuskustannukset voivat vaihdella riippuen tarvittavista muutostöistä, kuten vanhan lämmitysjärjestelmän päivittämisestä tai uusien putkistojen asentamisesta. Jos vanha lämmitysjärjestelmä joudutaan purkamaan kokonaan, nousevat asennuskustannukset.

Maalämpöjärjestelmän taloudelliset hyödyt

Maalämpöjärjestelmä on pitkäaikainen investointi, joka maksaa itsensä takaisin ja tuottaa puhdasta voittoa vuosien ajan. Alkuinvestointi maalämpöön voi olla suuri, mutta sen tuomat säästöt energiakustannuksissa alkavat näkyä nopeasti ja jatkuvat parhaimmillaan jopa 30 vuoden ajan.

Maalämpö on ilmavesilämpöpumpun ohella yksi energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista. Se toimii keräämällä maaperään sitoutunutta lämpöä, joka on uusiutuva ja lähes ilmainen energialähde. Uusiutuvan lämmön hyödyntäminen onkin huomattavasti halvempaa kuin esimerkiksi sähköllä tai öljyllä lämmittäminen.

Maalämpöpumpun pitkä käyttöikä ja alhaiset ylläpitokustannukset tekevät siitä taloudellisesti kannattavan sijoituksen. Kun järjestelmä on asennettu ja optimoitu ammattilaisen toimesta, se vaatii vain vähäistä huoltoa ja ylläpitoa.

Maalämpöjärjestelmän asennus voi myös nostaa kiinteistön arvoa. Ympäristötietoiset ostajat arvostavat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja, mikä voi tehdä maalämpöpumpulla varustetusta kiinteistöstä houkuttelevamman. Maalämpöpumppu antaa potentiaaliselle ostajalle vahvan viestin, että kiinteistössä on panostettu ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen.

Maalämpöinvestoinnin arvo säilyy kiinteistön myyntihinnassa.

Kuvitellaan tilanne: Samalla kadulla on myynnissä kaksi täysin identtistä taloa, mutta toisessa on käytössä maalämpö ja toisessa sähkölämmitys. Kumman luulet menevän nopeammin kaupaksi? Entä kumman lopullinen myyntihinta on korkeampi?

Maalämpöjärjestelmän tulevaisuuden näkymät

Maalämpöjärjestelmien tulevaisuuden näkymät ovat lupaavat, kun otetaan huomioon niiden kasvava suosio ja jatkuva teknologinen kehitys. Tämä moderni lämmitysmuoto on yhä useammin valittu vaihtoehto uudisrakennuksissa ja vanhojen lämmitysjärjestelmien korvaamisessa, mikä kertoo sen kasvavasta kysynnästä ja tehokkuudesta.

Teknologian kehittyessä maalämpöpumput muuttuvat entistä tehokkaammiksi ja energiatehokkaammiksi. Näin ollen tulevaisuudessa maalämpöjärjestelmät voivat tarjota vieläkin suurempia säästöjä ja vähäisempiä ympäristövaikutuksia. Lisäksi, kun yhä useammat ihmiset ja yritykset pyrkivät vähentämään hiilijalanjälkeään, maalämpö tarjoaa houkuttelevan ratkaisun tähän kasvavaan tarpeeseen.

Valtion ja viranomaisten tarjoamat kannustimet ja tuet maalämpöjärjestelmien hankintaan nostavat niiden suosiota entisestään. Erilaiset tuet kuten kotitalousvähennys auttavat kattamaan osan alkuinvestoinnista ja tekevät maalämmöstä huomattavasti saavutettavamman vaihtoehdon.

Kokonaisuudessaan maalämpöjärjestelmien tulevaisuus näyttää valoisalta. Niiden ympäristöystävällisyys, taloudelliset hyödyt ja teknologian kehitys tekevät niistä yhä houkuttelevamman vaihtoehdon lämmitysratkaisuksi.

Yhteenveto: Maalämmön hinta

Yhteenvetona voidaan todeta, että maalämmön hinta muodostuu useista tekijöistä, kuten laitteiston hankintakustannuksista, asennustyöstä ja mahdollisista lisätöistä. Vaikka maalämpöjärjestelmän alkuinvestointi voi olla korkea, sen pitkän aikavälin säästöt ja ympäristöhyödyt tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon.

Maalämpö on energiatehokas, vähäpäästöinen ja luotettava lämmitysmuoto, joka madaltaa merkittävästi lämmityskustannuksia ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä. Järjestelmän pitkä käyttöikä ja alhaiset ylläpitokustannukset tekevät siitä taloudellisesti kannattavan sijoituksen.

Kun harkitset maalämpöjärjestelmän hankintaa, on tärkeää ottaa huomioon kaikki investointiin sisältyvät kustannukset ja hyödyt. Asiantuntijan konsultointi ja perusteellinen suunnittelu auttavat varmistamaan, että saat parhaan mahdollisen ratkaisun omiin tarpeisiisi.

Pyydä tarjous maalämpöjärjestelmästä

Harkitsetko maalämpöjärjestelmän hankintaa? Ota yhteyttä Energy Centerin asiantuntijoihin. Tarjoamme kattavaa neuvontaa ja räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat juuri sinun tarpeitasi. Ota askel kohti energiatehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta – ota yhteyttä Energy Centeriin jo tänään!

Usein kysyttyä – Asiantuntijamme vastaavat

Kuinka paljon maalämpöpumpun hankinta maksaa?

Maalämpöpumpun hinta vaihtelee mallista ja tehosta riippuen, mutta keskimäärin hinnat alkavat noin 12 000 eurosta.

Mikä on maalämpökaivon porauksen hinta?

Porauksen hinta on noin 35–40 euroa metriltä. Esimerkiksi 150 metriä syvän lämpökaivon hinta on noin 5 250–6 000 euroa.

Mitä muita kustannuksia maalämmön asennukseen liittyy?

Muita kustannuksia ovat asennustyöt, putkistojen ja lämmönjakojärjestelmän muutostyöt sekä mahdolliset rakennus- ja toimenpideluvat.

Onko maalämpö kustannustehokas vaihtoehto?

Kyllä, maalämpö on pitkällä aikavälillä kustannustehokas, sillä se vähentää lämmityskustannuksia jopa 80% vuodessa.

Kuinka maalämmön hinta vaihtelee erityyppisissä kiinteistöissä?

Hinta vaihtelee kiinteistön koosta, lämmitystarpeesta ja olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästä riippuen. Omakotitaloissa hinnat alkavat noin 12 000 eurosta, kun taas suuremmissa kiinteistöissä kuten rivitaloissa ja kerrostaloissa kustannukset voivat olla huomattavasti korkeammat.

Miten maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika lasketaan?

Takaisinmaksuaika lasketaan vertaamalla maalämpöjärjestelmän hankinta- ja käyttökustannuksia säästöihin, jotka syntyvät vähentyneistä lämmityskustannuksista.

Voiko maalämpöjärjestelmän asentaa vanhaan taloon?

Kyllä, maalämpöjärjestelmä voidaan asentaa vanhaan taloon, mutta se saattaa vaatia olemassa olevan lämmitysjärjestelmän päivitystä tai muutostöitä.

Miten maalämpö vaikuttaa kiinteistön energialuokkaan?

Maalämpö parantaa kiinteistön energialuokkaa, sillä se on energiatehokas ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Kuinka kauan maalämpöjärjestelmän asennus kestää?

Asennuksen kesto vaihtelee projektin laajuuden mukaan, mutta yleensä se kestää muutamasta päivästä viikkoon.

Jaa artikkeli eteenpäin