Etusivu Vinkit Ilmalämpöpumpun yleisimmät viat ja niiden korjaaminen

Ilmalämpöpumpun yleisimmät viat ja niiden korjaaminen

Tästä artikkelista selviää mm.

Talven lähestyessä monet kiinteistön omistajat turvautuvat ilmalämpöpumppuihin pitääkseen kotinsa lämpimänä ja mukavana. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu suuremmankin kodin lämmitykseen talvipakkasilla tai esimerkiksi kerrostalon viilennykseen kesähelteillä.

Kuitenkin, kuten kaikkiin mekaanisiin järjestelmiin, ilmalämpöpumppuihin voi tulla ongelmia, jotka voivat vaikuttaa niiden suorituskykyyn ja tehokkuuteen. Ilmälämpöpumpussa on kuluvia osia, jotka vaativat säännöllistä huoltoa. Säännöllinen huolto onkin avain ilmalämpöpumpun pitkään käyttöikään.

Tässä artikkelissa tarkastellaan yleisimpiä ilmalämpöpumppujen ongelmia ja niiden korjaamista. Pienemmät viat voit korjata helposti itse, mutta suurempien ongelmien kohdalla tulee aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Kun tarvitset apua ilmalämpöpumppusi huollossa, ota rohkeasti yhteyttä.

Lue myös: Ilmavesilämpöpumpun yleisimmät ongelmat

Ilmalämpöpumpun huono lämmitysteho

Jos ilmalämpöpumppusi ei lämmitä kotiasi yhtä hyvin kuin ennen, tähän voi olla useita syitä. Yksi yleinen syy on likainen ilmansuodatin, joka voi rajoittaa ilmavirtausta ja heikentää lämmitystehoa. Voit korjata tämän ongelman vaihtamalla ilmansuodattimen uuteen.

Toinen mahdollinen syy huonoon lämmitystehoon on kylmäainevuoto. Jos lämpöpumpun kylmäainetaso on alhainen, se ei pysty siirtämään lämpöä tehokkaasti, mikä heikentää lämmitystehoa.

Tässä tapauksessa sinun on soitettava ammattilaisille vuodon paikantamiseksi ja korjaamiseksi sekä kylmäaineen lataamiseksi.

Jäätynyt höyrystimen patteri

Jos huomaat, että ilmalämpöpumppusi on käynnissä, mutta ei tuota lämpöä, se voi johtua jäätyneestä höyrystimen patterista. Tämä voi tapahtua, kun sulatusjaksossa on ongelma tai ilmansuodatin on likainen, mikä voi rajoittaa ilmavirtausta ja aiheuttaa patterin jäätymisen.

Höyrystimen patterin jäätyminen on yksi yleisimmistä ongelmista, mitä ilmalämpöpumpun omistajat kohtaavat. Kun pumppua käytetään, höyrystin kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta. Jos höyrystin on jäässä, heikkenee laitteen lämmitysteho.

Voit korjata tämän ongelman sammuttamalla lämpöpumpun ja antamalla sen sulaa kokonaan ennen kuin käynnistät sen uudelleen. Tarkista myös ilmansuodatin ja vaihda se tarvittaessa. Jos vika on laitteen sulatusjaksossa, käänny ammattilaisen puoleen.

Ilmalämpöpumppu pitää kovaa ääntä

Jos ilmalämpöpumpusta kuuluu outoja ääniä, kuten kolinaa, se voi johtua järjestelmässä olevista irtonaisista osista tai roskista. Tämä voi vaikuttaa lämpöpumpun suorituskykyyn ja saada sen toimimaan kovemmin kuin on tarpeen. Korjaa tämä ongelma sammuttamalla lämpöpumppu ja tarkistamalla, ettei järjestelmässä ole irrallisia osia tai roskia. Kiristä löysät osat ja poista kaikki löytämäsi roskat.

Sähköongelmat

Jos ilmalämpöpumppu ei käynnisty tai siinä on ajoittaisia ​​sähköongelmia, se voi johtua viallisista sähkökomponenteista, kuten termostaatista tai katkaisijasta. Korjaa tämä ongelma sammuttamalla lämpöpumppu ja tarkistamalla termostaatti ja katkaisija vaurioiden varalta. 

Vaihda vaurioituneet osat ja nollaa katkaisin tarvittaessa.

Tämän toimenpiteen suorittamiseen suositellaan käyttämään ammattilaista. Vaativammat sähkötyöt tulisi suorittaa ainoastaan koulutetun sähkömiehen toimesta.

Ilmalämpöpumpun huono ilmavirtaus

Jos huomaat, että ilmalämpöpumpun ilmavirtaus on heikko, se voi johtua tukkeutuneesta ilmansuodattimesta tai kanavasta. Tämä voi heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta ja vaikeuttaa kodin lämmittämistä. Korjaa tämä ongelma tarkistamalla ja vaihtamalla ilmansuodatin tarvittaessa ja tarkastamalla kanavat mahdollisten vaurioiden tai tukkeutumisen varalta.

Ilmalämpöpumpun optimaalinen suorituskyky riippuu sen kyvystä siirtää ilmaa tehokkaasti läpi järjestelmän. Kun ilmavirtaus heikkenee, vaikuttaa se merkittävästi laitteen lämmitys- viilennystehoon.

Yhteenveto – Pidä ilmalämpöpumppusi hyvässä kunnossa

Yhteenvetona voidaan todeta, että ilmalämpöpumput ovat tehokas ja kustannustehokas tapa lämmittää kotisi. Kuitenkin, kuten kaikissa mekaanisissa järjestelmissä, niillä voi olla ongelmia, jotka voivat vaikuttaa niiden suorituskykyyn ja tehokkuuteen. Kun osaat tunnistaa ja korjata yleiset ilmalämpöpumppu ongelmat, voit pitää järjestelmäsi sujuvana ja nauttia lämpimästä ja mukavasta kodista koko talven ajan. 

Jos kohtaat ongelmia, joita et voi korjata itse, älä epäröi soittaa ammattilaiselle. Emme jätä ilmälämpöpumppuasi yksin, vaan autamme myös haastavissa ongelmatilanteissa. Kun pidät ilmalämpöpumpustasi hyvää huolta, nautit laitteen tuomista eduista vuosien ajan!

Ota yhteyttä ja varaa ilmalämpöpumpun huolto!

Usein kysyttyä ilmalämpöpumpun vioista

Kuinka usein ilmalämpöpumppu tulisi huoltaa?

Sopiva huoltoväli ilmalämpöpumpulle on 2-3 vuotta. Pienemmät toimenpiteet kuten suodattimen vaihdon voit tehdä itse.

Mitkä ovat ilmalämpöpumpun yleisimmät viat?

Yleisimpiä ilmalämpöpumpun vikoja ovat muun muassa ilmansuodattimen tukkeutuminen, kylmäainevuoto, jäätyneet komponentit, termostaattiongelmat sekä kondenssiveden kertyminen järjestelmään.

Voiko ilmalämpöpumpun korjata itse?

Voit korjata pienet viat itse, mutta on vika on sähköjärjestelmässä tai kylmäaineessa, käänny ammattilaisen puoleen.

Voiko ilmalämpöpumppu jäätyä?

Ulkoyksikkö voi jäätyä kovilla pakkasilla. Jos ulkoyksikkö on jään peitossa, sulata se varovasti aiheuttamatta vauriota laitteelle. Suosittelemme sulatukseen kuumaa vettä.

Jaa artikkeli eteenpäin